Havo

Leerlingen - havo

Ben je nieuwsgierig en wil je nieuwe dingen onderzoeken, of ben je vooral geïnteresseerd in wat je met de geleerde kennis kunt in de praktijk? Dan past onze havo-afdeling waarschijnlijk bij jou.

Om in de derde klas van onze havo te komen zijn er twee routes. Je kunt starten in de mavo-havo brugklas en in de havo-vwo brugklas. Onze brugperiode duurt twee jaar, je hebt dan veel tijd om jezelf te ontwikkelen. In de brugklassen krijg je les en cijfers op twee niveaus. Op deze manier kun je goed ontdekken wat het beste bij je past.


Brugklas

Bij ons op school heb je veel te kiezen. Je maakt in het eerste jaar kennis met de moderne vreemde talen Engels, Duits, Frans en Spaans. Na één jaar kun je kiezen met welke twee talen je verder gaat, naast Nederlands en Engels. Daarnaast zijn er vanaf de tweede klas verschillende modules, bijvoorbeeld EHBO en Technisch Lego. Of ‘Make a Zine’ waarbij je creatief aan de slag gaat om een magazine te maken. Van boekhouden tot sport, van ondernemen tot anatomie: de keuze is aan jou.

Op de havo vinden wij, naast het leren leren, bepaalde vaardigheden heel belangrijk. In de brugklas starten we bijvoorbeeld met plannen in de mentorlessen door het gebruik van de Plenda. Ook samenwerken, presenteren, onderzoeken en ontwerpen komen daar aan bod. Binnen de vaklessen vormen deze vaardigheden een belangrijk element, maar ze komen ook terug in onze modules, keuzevakken en het profielwerkstuk in alle jaren op de havo.

havo bovenbouw

Bovenbouw

In de derde klas rond je de onderbouwperiode af en kies je een profiel voor de bovenbouw. Je kunt de richting in slaan van natuur, gezondheid en techniek, of je verdiept je in economie, geschiedenis en cultuur. Binnen je gekozen profiel heb je op de havo veel keuze voor andere (extra) vakken. Als je van sport houdt kies je bijvoorbeeld voor Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM). In dit vak verdiep je je in sport en in de werking van het lichaam. Je leert bewegingen herkennen, toernooien organiseren en lesgeven aan anderen.

Als je ondernemer wilt worden heb je veel aan het vak bedrijfseconomie. Hierbij verdiep je je in de economische kant van ondernemingen en organisaties.

Eén van de hoogtepunten in de tijd op school is de werkweek in 4-havo. Samen met jaargenoten en docenten ga je een week leren in een andere omgeving. Je maakt kennis met de cultuur van een Europese stad, maakt opdrachten om je vreemde talen te verbeteren en hebt een week om niet te vergeten.


Samenwerking met HBO

De vaardigheden die op de havo veel aan bod komen zijn belangrijk in het vervolgonderwijs. Daarom werken we veel samen met het HBO (Hoger Beroeps Onderwijs), de logische vervolgkeuze als je een havodiploma hebt gehaald. Op die manier proberen we jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je vervolgstudie. Vanaf de derde klas krijg je tal van mogelijkheden om kennis te maken met het HBO. Je spreekt met studenten en docenten en met mensen die jou vertellen over het beroep dat zij hebben. Je bezoekt open dagen en doet een snuffelstage om te ontdekken wat jij later wilt gaan doen. Sommige leerlingen gaan de uitdaging aan en volgen masterclasses of zelfs een serie lessen op de Hogeschool InHolland of Hogeschool Utrecht.

Na de havo kan je, behalve een HBO-studie, natuurlijk ook het vwo gaan doen. Dit is mogelijk binnen onze school. Je gaat dan verder in 5-vwo. Als jij graag naar een universiteit wilt, is dit een mooie tussenstap.


Meer informatie

Wil je meer weten over de havo op onze school, neem dan contact op met onze sectorleider van de havo, mevrouw Noortje van den Brule n.vandenbrule@comeniusnet.nl.