Krachtig Klassiek

Leren gaat jou gemakkelijk af. Dat heb je al gemerkt op de basisschool. Je vindt veel vakken leuk. Je bent geïnteresseerd in taal en ook rekenen kun je goed. Je hebt een goed geheugen, begrijpt de uitleg snel en vindt het spannend om iets moeilijks verder te onderzoeken of iets extra’s te doen. Buiten school heb je vaak ook nog tijd over om te lezen, muziek te maken of te sporten.

Nu je naar de middelbare school gaat, moet je de opleiding kiezen die het beste bij jou past. De kans is groot dat dit het gymnasium wordt, waar je naast de gewone vakken ook Grieks en Latijn volgt. Dit zijn beroemde en heel belangrijke talen. Ze staan aan de basis van de moderne wereld zoals we die nu kennen. Zonder hen zou onze wereld er dus heel anders uit zien!

Waarom het Comenius?
Als je goed kijkt, zie je Latijn en Grieks overal. Het worden wel ‘dode talen’ genoemd, maar ze zijn eigenlijk nog heel levend. Zeker op het Comenius! Vanaf de eerste klas krijg je hier Latijn. Je leert dan over de taal, maar ook al veel over klassieke cultuur. En natuurlijk over die prachtige mythes over helden en goden!
In de tweede klas krijg je er Grieks bij. Maar ons gymnasium is meer dan alleen Grieks en Latijn. Je wordt klassiek-cultureel gevormd. Ook filosofie, kunst, cultuur, geschiedenis en zelfs politiek komen aan bod.
Wij denken namelijk dat je door de Klassieken te bestuderen niet alleen veel leert over de wereld van toen, maar vooral over de wereld van nu. Door Grieks en Latijn ontwikkel je een bijzondere kijk op de wereld. Ons motto is daarom ook: ‘Non scholae, sed vitae discimus’ (‘Niet voor school, maar voor het leven leren we’)!

Stel dat na de derde klas blijkt dat het gymnasium toch minder bij je past, dan kun je overstappen naar het atheneum. Een groot voordeel is dat je dan binnen de vertrouwde omgeving van het Comenius College kunt blijven en met al je vrienden en vriendinnen kunt blijven
omgaan.

Griekse en Latijnse schrijvers zijn en blijven wereldberoemd. Hun verhalen zijn klassiek en blijven altijd boeien. Ze zijn prachtig om te lezen, maar ook best moeilijk. Maar dat moeilijke maakt het ook juist spannend en uitdagend. Die mooie en grote legpuzzel van geheimzinnige Latijnse zinnen en mysterieuze Griekse letters kun jij straks oplossen!

Het hoge niveau van het gymnasium is bij uitstek geschikt voor leerlingen die goed kunnen leren en zich breed willen ontwikkelen. Het gymnasium biedt dankzij zijn klassieke opleiding de perfecte voorwaarden voor een wetenschappelijke carrière. Het lezen van grote schrijvers als Homeros, Plato en Ovidius maakt je al vroeg bewust van wat hoge kwaliteit is.

Ons gymnasium is een kleine school binnen een grote school. Dat heeft een dubbel voordeel. Allereerst is het klein maar fijn. Je zit in een vaste klas en leert iedereen snel kennen. We organiseren speciale avonden voor de gymnasiasten en om het jaar is er een bijzondere
gymnasiumdag.
Maar het gymnasium is ook onderdeel van een grote school, en daar profiteer je als leerling ook van. Want het Comenius bruist van de schoolbrede activiteiten, zoals musicals, toneelstukken, debat, culturele avonden en leerlingenfeesten. Er is heel veel te doen en als gymnasiast kun jij aan alles meedoen! Bovendien bezoeken wij vaak
lezingen, musea en (toneel)voorstellingen buiten school. Bij de vakken Grieks en Latijn leer je niet alleen in het klaslokaal!

Onze gymnasiumreizen zijn nooit massaal, zoals dat past op een kleinschalig gymnasium. Elk jaar ga je op een bijzondere excursie. In de eerste klas bijvoorbeeld naar het Museum van Oudheden in Leiden. In de tweede klas is er het speciale Limesproject, waarbij je de grenzen van het Romeinse Rijk in Nederland opzoekt. De Romeinen zijn namelijk ook gewoon in ons land geweest! Je gaat dan op kamp en beleeft een spannende nacht met je klas op locatie. In de derde en vierde klas ga je naar Xanten en Trier in Duitsland, bezienswaardig door de vele overblijfselen uit de Romeinse tijd. Ook bekijk je de prachtige klassieke schatten van het Louvre in Parijs. Tot slot, als hoogtepunt van je gymnasiumopleiding, ga je in de vijfde
klas op reis naar Griekenland én Rome, op één reis! Zo bezoek je de mooiste stad van alle steden én de bakermat van de Westerse beschaving!

Wil je meer weten over het gymnasium op onze school, neem dan contact op met onze sectorleider van het vwo, Tessa Nagel.