Wetenschap op het Comenius

Ga jij naar het vwo?
Op het vwo bereiden we je voor op het wetenschappelijk onderwijs op de universiteit. Dit doen we door middel van verschillende wetenschappelijke activiteiten, onder de vlag van de leerlijn wetenschap. Hieronder kun je lezen wat deze leerlijn precies inhoudt.

Wetenschap in de onderbouw
Wetenschap heeft alles te maken met nieuwsgierigheid. Omdat je iets wilt weten, ga je op onderzoek uit. In de onderbouw start je hier al mee.
Kies je voor het atheneum, dan volg je het vak STAP. Dit vak omvat uiteenlopende onderwerpen uit de vakgebieden geschiedenis, wiskunde, biologie en talen. Bij STAP ligt de nadruk op onderzoek
doen, samenwerken en presenteren.
Kies je voor het gymnasium of wil je via de havo/vwo-klas naar het vwo, dan volg je in het tweede leerjaar lessen wetenschapsoriëntatie (WON). Aan de hand van het thema beweging maak je kennis met de wereld van de universiteit, onder meer door gastcolleges van studenten en een wetenschapper en een excursie naar de faculteit
bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam. In klas 3 start het project CSI@Comenius: ‘Wat komt er kijken bij het oplossen van een moord? Hoe betrouwbaar zijn  getuigenverklaringen?’ Ook in deze lessen ontvangen we gastsprekers en ga je zelf onderzoek doen, bijvoorbeeld DNA-onderzoek.

Wetenschap in de bovenbouw
In de bovenbouw zijn de wetenschappelijke opdrachten nog uitdagender. De lessen NLT (natuur, leven en technologie) staan in het teken van een onderwerp uit de bètavakken. Ze gaan bijvoorbeeld over buitenaards leven, de waterstofauto en de werking van bloedvaten.
Maar wetenschap beoefenen is ook nieuwsgierig zijn, vragen stellen en kritisch en oplossingsgericht denken. Dat doe je niet alleen op bijzondere momenten. Daarom leggen we in alle lessen de nadruk op de ‘w’ van vwo.

CiS en CiB
Uniek op onze school zijn de vakken Comenius in Science & Design (CiS) en Comenius in Business & Arts (CiB). Met opdrachten van bedrijven en in samenwerking met universiteiten leer je onderzoek te doen en oplossingen te bedenken. Je krijgt inspirerende feedback als je die oplossing presenteert. Spannend en uitdagend!

Masterclasses
Het Comenius College biedt jou de gelegenheid om masterclasses te volgen op verschillende universiteiten. Hierin krijg je een voorproefje van het wetenschappelijk onderzoek dat je later doet als student.
We werken samen met het Pre-University College van de
VU en met Stichting Landmerk die verschillende honours programma’s aanbiedt zoals ‘Retorica en de geschiedenis
van de Nederlandse democratie’ en ‘Recht en retorica’.

Studium generale
In 5-vwo begin je aan het profielwerkstuk waarmee je laat zien dat je onderzoeksvaardigheden op hoog niveau zijn. Je maakt dit werkstuk samen met een medeleerling, vanuit je eigen onderzoeksvraag. Bij de start komen verschillende wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven op school een workshop geven. Dit studium generale is ook toegankelijk voor leerlingen uit 4-vwo.

Wetenschapsmarkt
In 6-vwo rond je het profielwerkstuk af. Op de wetenschapsmarkt
toon je vol trots aan een groot publiek hoe je je onderzoek hebt opgezet en wat de uitkomsten zijn.
De werkstukken zijn van hoog niveau en regelmatig vallen leerlingen in de prijzen. Afgelopen jaren wonnen onze leerlingen bijvoorbeeld de prijs voor het beste profielwerkstuk van Hilversum en de prestigieuze KNAW-prijs.

CERN
Heb je weleens van het Higgsdeeltje gehoord? In 5-vwo krijg je de mogelijkheid om de wereldberoemde deeltjesversneller van CERN te bezoeken. In dit natuurkundig onderzoekscentrum bij Genève zoeken wetenschappers naar de heilige graal van de natuurkunde: hoe is de materie opgebouwd en hoe ziet ons heelal eruit? Als voorbereiding
op deze excursie volg je een module moderne natuurkunde.

HiSPARC
Op het dak van onze school staat een gloednieuw detectiestation, gebouwd en onderhouden door onze eigen leerlingen. Het is onderdeel van een wereldwijd project voor het vak natuurkunde, High School Project on Astrophysics Research with Cosmics. Leerlingen meten straling die vanuit het heelal op de aarde afkomt.
Niemand weet nog precies waar die straling vandaan komt. Samen met wetenschappers en scholieren van over de hele wereld probeer je dat te ontraadselen.

Cambridge Certificate
Als je na je vwo in het buitenland wilt gaan studeren, is het belangrijk dat je de Engelse taal beheerst. Als je bij ons het Cambridge Certificate gehaald hebt, hoef je geen toelatingsexamen Engels meer te doen. Onze lessen zijn ingericht via de methode van Cambridge, het certificaat kan je halen binnen een module. Goede beheersing van de Engelse taal is noodzakelijk voor een toekomstige
wetenschappelijke carrière.

Wil je meer weten over het atheneum op onze school, neem dan contact op met onze sectorleider van het vwo, Tessa Nagel.