Denken en doen op de mavo


Ben jij een leerling die niet alleen van leren 
uit boeken houdt, maar ook graag dingen doet, dan past de mavo waarschijnlijk goed bij jou. Op het Comenius is er op de mavo veel te kiezen, want je kunt bijvoorbeeld eindexamen doen in de kunstvakken, in IT&Media, in muziek én in maar liefst vijf talen!

De onderbouw
Als jij de mavo wilt doen op het Comenius dan start je in een mavo-havo brugklas. Onze brugperiode duurt twee jaar, je hebt dan veel tijd om jezelf te ontwikkelen. In de brugklassen krijg je op twee niveaus les en op je rapport heb je cijfers voor mavo en voor havo. Op deze manier kun je goed ontdekken wat het beste bij je past.

In de brugklas start je met het leren kennen van de school: je leert hoe de school in elkaar zit, waar je jouw rooster kunt vinden en waar de lokalen zijn. In de mentorlessen wordt door je mentor veel aandacht besteed aan het omgaan met je laptop, en aan plannen en huiswerk maken met de Plenda. Ook besteden we in de mentorlessen veel aandacht aan sociale vaardigheden: zo leer je hoe je het samen gezellig kunt maken en hoe je je moet gedragen naar elkaar of als je bijvoorbeeld stage moet lopen bij een bedrijf.

Daarnaast begin je met de gewone vakken. We starten per vak met de basiskennis. Heb je moeite met die kennis, dan krijg je ondersteuning. Vind je het allemaal gemakkelijk, dan krijg je verdiepingsstof. Wij zorgen ervoor dat je steeds wordt uitgedaagd om nieuwe dingen te blijven leren, op het niveau dat bij je past.

Zoals gezegd vinden we het op de mavo heel belangrijk om dingen te doen. Zo ga je bijvoorbeeld naar Zeeland om de Deltawerken te bekijken, jeugdboekenschrijvers ontmoeten op de jaarlijkse Taaldag voor de mavo, je outdoorschoenen aantrekken om voor aardrijkskunde de bodem in de omgeving te onderzoeken, naar de Tweede Kamer in Den Haag, en in het eindexamenjaar ga je op werkweek naar Cambridge en Londen. Naast de gewone lessen en excursies heb je ook de mogelijkheid om te kiezen of je aan bepaalde activiteiten mee wilt doen. Zo kun je debatteren, meespelen in de musical of een robot bouwen van Lego.

De bovenbouw
Aan het einde van de tweede klas wordt de keuze gemaakt voor mavo of havo. Dat hangt af van het advies van je docenten én van je cijfers. Blijf je op de mavo, dan heb je op het Comenius veel extra mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld in een extra vak indexamen mavo doen, of voor een vak havo-eindexamen doen terwijl je nog op de mavo zit.

In de bovenbouw van de mavo ga je je oriënteren op wat je stromen door naar een beroepsopleiding op het MBO. Een deel van onze leerlingen stroomt door naar de havo.
Onze docenten en de decaan van de mavo helpen je om straks het juiste eindexamenpakket te kiezen, zodat je helemaal klaar bent voor een volgende stap in je
schoolloopbaan. Ook komen docenten van meer dan twintig MBO-opleidingen naar onze school om te vertellen over hun beroepsopleiding, zodat je zelf al een beetje weet wat die opleidingen inhouden.

Er is op de mavo veel begeleiding. We vinden het belangrijk een hecht team te vormen met jou, je mentor, je docenten en je ouders. De mavo heeft haar eigen groep docenten, en die leer je snel kennen. Bovendien willen wij jóu heel snel leren kennen, door je veel te zien en te weten hoe het Denken en doen op de mavo met je gaat. Niet alleen met het leren, maar ook met alles daar omheen. Want jij hebt talent en dat moet gezien
worden. Daar krijg je op de mavo van het Comenius College alle ruimte voor.

Wil je meer weten over de mavo op onze school, neem dan contact op met onze sectorleider van de mavo, Grace Otto