5 gymnasium Grieks bezoekt toneelvoorstelling Oedipus

Geplaatst op 27-05-2019
Door Evelijn Bakkers (5g)

Op donderdag 9 mei zijn wij met onze Grieks klas, en twee verstekelingen van atheneum, naar het toneelstuk Oedipus geweest. Het toneelstuk werd opgevoerd door de Toneelgroep Amsterdam. Vorig jaar hebben wij met onze klas in de les het verhaal van Oedipus gelezen in het Grieks. Aangezien onze klas geïnteresseerd is in toneel, leek het ons leuk om een avond naar het toneel te gaan. Zo hebben wij vorig jaar, van dezelfde toneelvereniging, het toneelstuk Medea bezocht.

In de klassieke tragedie krijgt Oedipus een orakelspreuk. De orakeluitspraak luidde dat Oedipus zijn vader zou vermoorden, en met zijn moeder het bed in zou duiken. Om deze redenen, en om het lot te ontlopen, besloot Oedipus zijn ouders te verlaten, niet wetende dat Oedipus te vondeling was gelegd bij zijn geboorte. Op zijn route kwam hij terecht in een conflict met een man, die hij vervolgens doodde. Oedipus wist op dit moment niet dat dit Laius was, de koning van Thebe.
Na een paar dagen kwam Oedipus aan in de stad Thebe. Op dit moment werd er gezocht naar een nieuwe koning voor de stad. Oedipus trouwde met de koningin Iocaste en werd de nieuwe koning van Thebe. Aan het einde van dit verhaal komt Oedipus erachter dat hij te vondeling was gelegd, blijkt de koningin van Thebe zijn moeder te zijn en de man die hij onderweg tegen kwam zijn vader. De moraal van dit verhaal is dat je het lot niet kan ontlopen.

De Toneelgroep Amsterdam vertaalde deze tragedie naar een modern verhaal. Zo stonden de verkiezingen van de nieuwe president centraal. De vrouw van Oedipus, Iocaste, was hertrouwd nadat haar eerste man, de vorige president, op bijzondere wijze is overleden. Het toneelstuk begon met een oudere man die vertelde wat de uitkomst zou worden van de verkiezingen. Hij vertelde echter ook dat Oedipus zijn vader had vermoord en met zijn moeder was geweest gaan. Oedipus was verward aangezien zijn vader nog leefde en hij niet eens moest denken aan het idee om met zijn moeder naar bed te gaan. Tijdens de avond van de verkiezingsuitslag worden er meerdere familiescenes gespeeld. Pas aan het einde van het toneelstuk, terwijl op het zelfde moment de uitslag van de verkiezingen bekend werd gemaakt, komt Oedipus erachter dat zijn vrouw eigenlijk zijn moeder is. En dat hij, toen hij 18 was, in een auto ongeluk verantwoordelijk was voor de dood van Laius, de vorige president.
Oedipus kwam er ook achter dat hij geadopteerd was, aangezien Iocaste op 13-jarige leeftijd zwanger raakte van Laius. Oedipus werd gevonden door zijn adoptie ouders in een bos, die vervolgens een geboorteakte hebben vervalst.

Ik vond het toneel erg mooi gespeeld, het was indrukwekkend en schokkend. Vooral het moment nadat Iocaste en Oedipus erachter kwamen dat zij moeder en zoon waren, veranderde de sfeer en voelde je het in de hele zaal. Verder waren er in het toneelstuk meerdere gebeurtenissen die gekoppeld konden worden aan hedendaagse momenten uit het leven. Ook vond ik het mooi hoe de spanning werd opgebouwd naar mate het einde naderde. Ik raad aan om dit prachtige toneelstuk, wanneer het volgend jaar wellicht terug komt, te bezoeken.

Nog enkele reacties van klasgenoten die als blurb niet zouden misstaan!

***Een oogverblindend mooi toneelstuk!***

***Spanning en sensatie in een modern Oedipus toneelstuk***

***Een koning van een toneelstuk***

***Uhh?!? Is het zijn moeder??***Media
  • Oedipus