Olympiade’s van scheikunde, natuurkunde en wiskunde (deel drie)

Geplaatst op 13-05-2019
Door de heer Stip

Voor de meivakantie ontving ik het bericht dat geen van onze wiskunde-kandidaten voldoende punten had gescoord in de tweede ronde om door te mogen naar de finale van de Nationale Wiskunde-Olympiade. Groot was echter de verrassing toen bleek dat Blanca van de Pas (4-vwo) een brief had ontvangen, waarin stond dat haar puntenaantal weliswaar niet voldoende was om bij de 118 besten te behoren, maar dat zij vanwege haar opvallend hoge aantal puntenaantal toch was uitgenodigd om met een speciaal geselecteerde groep meisjes deel te gaan nemen aan de finale en de daarbij behorende trainingen! Deze finale zal plaatsvinden op vrijdag 13 september 2019.

De reden dat een extra groep getalenteerde meisjes (waaronder Blanca) toch is uitgenodigd voor de finale is omdat Nederland neemt deel aan de European Girls Mathematical Olympiad en in april 2020 zal daarvoor een team van vier meisjes worden afgevaardigd. Met meer meisjes meer kans, dus men wil zoveel mogelijk meisjes de kans geven zich hiervoor te kwalificeren.

Wat de scheikunde-olympiade betreft: Justin Shioda (6-vwo) is 23e geworden op de ranglijst. (aardig weetje: Justin is voormalig havist). Daarmee heeft Justin zich geplaatst als derde reserve voor de finale. Dat betekent dat Justin zal worden uitgenodigd voor de finale zodra twee of meer van de beste kandidaten aangeven niet mee te zullen doen. Deze kans blijkt jaarlijks behoorlijk groot, veel finalisten zijn 6-vwo-er en de finale zal pas na de zomervakantie plaatsvinden.

Wat de natuurkunde-olympiade betreft: Justin (ja, dezelfde als voor scheikunde) neemt binnenkort deel aan de tweede ronde hiervan, maar we wilden niet wachten tot de uitslag hiervan bekend is, want dan zouden we nog een maand moeten wachten.
Wordt (na de zomervakantie) vervolgd!

Henk Stip, mede namens de bètadocenten
Media
  • Wiskunde Olympiade