Oriëntatiemodule talen brugklas

Met een samenleving die steeds internationaler wordt, vinden wij het op het Comenius belangrijk om leerlingen de mogelijkheid te bieden een keuze te maken uit een ruim aanbod van talen. Onze school biedt daarom vier verschillende moderne talen aan in de brugklas: Engels, Frans, Duits en Spaans. 
 
Leerlingen zijn wettelijk verplicht om drie moderne vreemde talen te leren in de onderbouw. Engels is daar één van, maar de andere talen staan niet vast. Om brugklassers een goed onderbouwde keuze te laten maken tussen de mogelijke talen, bieden wij een oriëntatiemodule aan in de eerste klas. Onze leerlingen volgen daarom naast Engels ook Frans, Duits en Spaans. Zo kun je aan het eind van het jaar een goede afweging maken voor twee van de deze drie moderne vreemde talen.

Daarnaast heeft de oriëntatiemodule ook een onderwijskundig doel: je leert in het brugjaar om je op basisniveau te redden in alle drie de talen. Er wordt daarom veel geoefend op het spreken van de doeltaal. Aan het eind van het jaar vindt er een ‘taaldorp’ plaats waarin onze leerlingen zich in alle vier de talen op een eenvoudige manier kunnen redden in alledaagse situaties, zoals het vragen van de weg, iets kopen in de winkel, iets bestellen in een restaurantje etc.

Hieronder leggen we aan de hand van veelgestelde vragen uit hoe het talen-programma in zijn werk gaat. 
 
Is het programma niet te zwaar? 
Nee, onze brugklassers vinden het vaak juist jammer dat ze een taal moeten laten vallen. Daarnaast zorgen we ervoor dat het leren van vier talen niet te zwaar wordt door de planning van de vakken. Het rooster zit zo in elkaar dat je per tertiaal nooit meer dan drie talen tegelijk hebt. Elke taal wordt maximaal twee tertialen gegeven. 
 
Hoe zit het met de cijfers op je rapport? 
Je cijfers voor Frans, Duits en Spaans vormen op het overgangsrapport samen één zogenaamd combinatiecijfer. Dit cijfer moet gemiddeld minimaal een 6 zijn. 
  
Hoe zit het met dyslectische leerlingen? 
Als je dyslectisch bent kun je in aanmerking komen voor een alternatief programma. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met mw. A. van Dijk (a.vandeweem@comeniusnet.nl).
 
Als je een taal laat vallen, heb je dan een jaar voor niets geleerd? Nee. We werken zoveel mogelijk met communicatieve talenmethodes. Dat wil zeggen: leerlingen moeten de taal veel toepassen. Natuurlijk mag je nog wel fouten maken, maar het is handig als je al snel de weg kunt vragen in het Spaans of iets kan bestellen op een Frans terrasje.

Aan het eind van het brugklas jaar ben je in staat om je op eenvoudige wijze in veel voorkomende situaties te redden en eenvoudige vragen te beantwoorden. Dat toetsen we door zoveel mogelijk levensechte situaties na te bootsen. Zo leggen onze leerlingen aan het eind van het jaar in ieder geval een basis die ze nooit meer kwijt raken. 
  
Haal je de talen niet door elkaar? 
Nee, gek genoeg gebeurt dat nauwelijks. De officiële term daarvoor is “interferentie” en we hebben gemerkt dat dit wel optreedt, maar het corrigeert zich ook weer vanzelf. Bovendien zijn veel dingen in bepaalde talen hetzelfde, dus dat scheelt een hoop uitleg en leerwerk! 
 
Hoe wordt het keuzeproces begeleid? 
Op basis van de taalportfolio’s en de resultaten bij de talen, voeren we individuele gesprekken met leerlingen om hen te begeleiden bij het maken van een bewuste keuze.

Hoe gaat het verder na de brugklas? 
Je kiest na de brugklas de taal waarin je graag verder zou willen. Voor je tweede taal geef je een voorkeur aan waarmee we zoveel mogelijk rekening houden, maar we houden daarbij ook rekening met de indeling van de klassen. Mochten we je keus niet kunnen honoreren, dan gaan we hier natuurlijk eerst met jou (ouders/verzorgers) over in gesprek. 
  
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
En als je nog meer wilt weten over ons MVT (moderne vreemde talen) programma, neem dan gerust contact op met mw. J. van Houten (j.vanhouten@comeniusnet.nl)

Voor meer informatie zie ook ERK-talenonderwijs.