Meest gestelde vragen (FAQ)

Als leerling van groep 8 sta je voor de belangrijke keuze van een middelbare school. Je bezoekt open dagen en er gaat een nieuwe wereld voor je open. Daarbij heb je misschien veel vragen. Onze huidige brugklasleerlingen hebben een aantal vragen voor jou beantwoord.

Hoe maak ik nieuwe vrienden?
Sven: Dat gaat eigenlijk vanzelf. Soms ken je al kinderen van de basisschool of van je sport, maar je leert heel snel je klasgenoten kennen. Bijvoorbeeld in de introductieweek waarin je met elkaar kennismaakt via leuke spellen en opdrachten. Stap gewoon op kinderen af die je aardig lijken, iedereen is nieuw en wil nieuwe vrienden maken. 

Verdwaal ik niet in dit gebouw?
Joël: Van de kleine basisschool naar het grote Comenius College is best een verandering, maar na een week weet je de weg. De secondanten geven een rondleiding en de school is opgedeeld in vleugels. Met letters, cijfers en kleuren weet je altijd het lokaal te vinden waar je les hebt. Tip: met de app van Magister heb je je rooster altijd bij je!

Hoe lang duurt een lesdag?
Benthe: De lessen starten om 8:30 uur en duren meestal tot 15:30 uur. De lesuren duren 60 minuten en tussen twee lessen door heb je vijf minuten looppauze. Op sommige dagen heb je het eerste uur vrij of ben je eerder uit, dat is wel chill. 
 
Zijn de leraren hier streng?
Philip: De ene leraar is strenger dan de andere, maar daar wen je snel aan. Je weet bij elke docent wat je aan hem of haar hebt. Als je gewoon goed mee doet in de les is de docent ook aardig en altijd bereid om je te helpen.

Wat gebeurt er als ik een keer te laat kom?
Jasmijn: De eerste keer is niet erg. Maar als je vaker te laat komt moet je een briefje halen en de volgende dag om 8:00 uur terugkomen. Dat is wel vroeg hoor! 

Krijgt iedereen een kluisje?
Betoul: Aan het begin van het schooljaar kun je een kluisje huren van de school. Heel handig, dan kun je daarin je boeken of je gymtas leggen zodat je tas niet te zwaar is. Want met je laptop en al die boeken weegt je tas best veel. Boeken van vakken waarbij je geen huiswerk hebt, laat je gewoon op school liggen.

Wat doet een mentor?
Erik: Iedere leerling heeft een persoonlijke mentor die je helpt met allerlei dingen. Je praat af en toe over hoe het gaat en elke week is er mentorles. Daarin wordt verteld over de school, leer je plannen en leren en bespreek je hoe we met elkaar omgaan. Je mentor organiseert ook gezamenlijke activiteiten zoals een uitje met je klas en Sinterklaas. Eigenlijk is de mentor de eerste waar je naar toe gaat als je het even niet weet, of als je thuis of op school problemen hebt. 
 
Wat zijn secondanten?
Sterre: In de brugklas wordt de mentor geholpen door twee leerlingen uit de vierde klas. Zij helpen je met praktische dingetjes, maken je wegwijs in de school en komen soms langs in de mentorles. Zij organiseren ook een klassenfeest. Als je je mentor niet kunt vinden of liever iets bespreekt met iemand die nog leerling is, ga je naar je secondanten. Samen met de mentor zorgen zij ervoor dat alles goed gaat met jou en de klas.

Is het Comenius een laptopschool?
Beer: Nee, niet echt. We hebben wel elke dag onze laptop bij ons, maar gebruiken die per keer verschillend. Wat bijvoorbeeld fijn is dat je onbeperkt woordjes en grammatica kunt oefenen met Quizlet, een programma voor talen. Heel handig voor het leren van een repetitie. 
 
Hoe merk ik dat het Comenius een christelijke school is?
Yara: Het Comenius is een open christelijke school. Dat betekent dat iedereen welkom is. Bijna elke dag praten we met een dagopening over thema’s die voor jongeren belangrijk zijn of over de actualiteit. Met Kerst ontbijten we samen voeren we actie voor allerlei goede doelen en gaan we samen naar de musical.

Hoe kan ik meedoen aan de musical?
Joost: In de gang hingen posters dat de audities gingen beginnen en toen kon ik me inschrijven. Het was wel spannend want er waren veel inschrijvingen. Er doen meer dan 100 leerlingen mee op het toneel, in het orkest, enz. 
 
Hebben alle leerlingen tegelijkertijd pauze? 
Beau: Nee, de onderbouw en de bovenbouw hebben verschillende pauzes. Dit zal wel komen omdat de school zo groot is. We pauzeren meestal met een groepje in de aula, maar soms ook wel in de hal of buiten als het lekker weer is. De pauzes duren 20 minuten.