MCO Project

Verslag MCO-bezoek door Marleen Bokhorst (1P)

We gingen naar het MCO (=Muziek Centrum Omroep) en daar gingen we lopend heen, want we gingen niet alleen op stap: de klassen 1Q en 1N gingen met ons mee. We kwamen aan en een vrouw ging vertellen wat we de hele dag gingen doen. Het eerste wat we gingen doen, was naar een studio gaan en er waren drie mensen. De ene meneer die zat in een beroemd zangkoor en er was nog een meneer die speelde trompet en er was een mevrouw die speelde klarinet. Samen met onze drie groepen gingen we even onze stemmen opwarmen. Wat best raar was, maar het hielp wel.
Wat ik tot nu heb geleerd is dat als iets gaat doen, is het verstandig om op te warmen.
Toen we waren opgewarmd, mochten we zelf ons verdelen en toen was een iemand dirigent en dat was echt heel leuk, want we hadden een muziekstukje dat we gingen doen. Dat was zo gaaf! Na een tijdje mocht ik ook dirigent zijn en dat is zo apart om te doen!. Daarna hadden we even pauze.
Wat ik tot nog toe geleerd heb, is dat een dirigent ook heel belangrijk is bij muziek maken.
Na de pauze gingen we naar een koor luisteren (een operakoor) en dat vond ik wel heel erg knap: ze zongen het stuk dat wij ook eerst hadden gedaan.
Ik wou eerst ook wat met zang doen maar nu …. laat ik dat wel achterwege, want je moet ongeveer zes talen weten en ik vind Engels al zo moeilijk …..
Daarna gingen we weer terug naar de studio en toen moesten we ons in tweeën splitsen. We gingen muziek maken in een groepje. Nadat we snel geoefend hadden, werd het opgenomen en er werd een video gemaakt. We gingen ook naar elkaar luisteren.
Ik vond toch de andere groep beter.
Nadat het opgenomen was, was het afgelopen en toen we onderweg naar school waren, werd er nog veel over gepraat.


2011
MCO-bezoek klassen 1N en 1W

Op woensdagochtend 9 november is een bezoek gepland aan het Muziek Centrum Omroep in Hilversum voor de klassen 1N en 1W. Voor de andere eerste klassen volgen de data nog voor een bezoek.Elk jaar is het weer een feest zoals de leerlingen reageren op de overweldigende ervaringen van het zelf muziek ontwerpen en spelen en het beluisteren van live muziek.


2010

MCO-bezoek voor de leerlingen van leerjaar 1

De MCO-bezoeken van klas 1A, 1B, 1N en 1Q verliepen tot ieders tevredenheid en waren een groot succes. Elk jaar valt weer op hoeveel nieuwe indrukken onze leerlingen op zo’n dag opdoen. Ook blijkt een enorm gevoel van ‘onthaasting’ over de leerlingen te komen als zij zo intensief met muziek bezig zijn. Na een kennismakingsrondje beginnen we altijd met een ‘warming-up’ waardoor we wat losgemaakt worden. Dan komt het grote feest: een heleboel prachtige instrumenten die allemaal bespeeld willen worden, stralen ons tegemoet. Het is moeilijk kiezen, maar gelukkig mag je ook wel eens ruilen. Dan komt het moeilijkste: een muziekstuk maken met z’n allen dat ook nog spannend is en goed klinkt. We leren eerst met elkaar ‘praten‘ op de grote vleugel. En als we dat goed doorhebben, gaat het eigenlijk vanzelf: goed naar elkaar luisteren en op elkaar blijven reageren. Als de pauze is geweest gaan we naar een repetitie van het orkest luisteren. Grappig is dat dit muziekstuk de titel ‘uhh’ draagt: net alsof je niet uit je woorden kunt komen. Daarna nog even oefenen voor de opname die altijd weer net iets anders gaat dan tijdens het oefenen. Na een intensieve ochtend wandelen we weer gezellig naar school terug om ons weer te verdiepen in de gewone schoolvakken. Een indruk van wat we allemaal hebben meegemaakt en hoe geconcentreerd de leerlingen zijn bezig geweest, is te zien op de website bij ‘filmarchief’.

2009
MCO-project


Unieke samenwerking: honderd scholieren maken een fantastische voorstelling!Op basis van het stuk ‘Concertino’ van Peter-Jan Wagemans maken leerlingen van de Da Costa school en Hilfertsheem–Beatrix samen hun eigen voorstelling. Op vrijdag 17 april werd een spectaculaire show gegeven in het Muziek Centrum van de Omroep (MCO aan de Heuvellaan in Hilversum) door leerlingen van groep 7 en 8 van de Da Costaschool en leerlingen van onze school (= klas 1A, 1L, 1N en 1P).

We gaan naar het Concertgebouw! 12 uur later verzamelen zich op de Lieven Keylaan 46 leerlingen en 10 begeleiders van de Da Costa en Hilfertsheem-Beatrix.

Allereerst gaan we ‘zelfportret’ laten zien in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Na het oefenen gaan om 13.00 uur de deuren open en stapt het publiek naar binnen. De zaal zit goed vol! De voorstelling is nog beter dan vrijdag-avond (kan dat?)! Op de muziek van Wagemans (die zelf in de zaal zit) hebben we genoten van dans, muziek, graffiti, de videovoorstelling en de prachtige gedichten.

GEDICHT van Jennifer

ik ben goed voor mezelf
ik ben te goed voor mezelf

ik ben ook verliefd
ik heb jou leren kennen

ik heb mezelf herkend in gedichten
ik kom en ik ga

ik voel gevoelens voor jou
ik kijk in de spiegel
ik hoor mijn stem
ik ben mezelf, ik blijf mezelf


Daarna hebben we met z’n allen het eerste deel van de Zaterdagmatinee bijgewoond waar o.l.v. de dirigent Peter-Jan Wagemans o.a. het stuk ‘Concertino’ wordt gepeeld.

Toen we terugreden naar Hilversum wisten we allemaal dat dit iets unieks was!


2008
MCO-project

Voor de derde keer een unieke voorstelling door leerlingen van Hilfertsheem-Beatrix in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Na ‘Wilde Nachten’ en de 'Straathonden’ volgt het muziektheaterspektakel ‘Mysteria!’:

Vrijdag 18 april, 19.00 uur

U bent uitgenodigd voor de voorstelling ‘Mysteria’, gebaseerd op "Riflesso sull'acqua" van Richard Rijnvos in het Muziekcentrum van de Omroep, Hilversum, Heuvellaan 33, studio 1. De toegang is gratis.

Leerlingen van het Hilfertsheem-Beatrix hebben in twee weken, o.l.v. ervaren workshopleiders, hun eigen voorstelling vorm gegeven. De VMBO-ers hebben alles zelf gemaakt: de teksten, de muziek, het decor, de kostuums en de choreografie.

De leerlingen brainstormen over ‘De zwaan van Tuonela’ van Jean Sibelius. Hun associaties worden in de verschillende workshops vormgegeven en samengevoegd. Leerlingen die nooit eerder in contact kwamen met klassieke/ moderne muziek vinden hun weg en werken enthousiast mee aan een spetterend resultaat.

Regisseur: Peter de Jonge
Workshopleiders: Wilfried van Poppel. Michael Klier, Cyrille van Pouke, Gerard Beentjes, Rachel Postma
Hilfertsheem-Beatrix: Fenny Veldman, Margriet Bos, Pauline van Eijk, Greeth Rypkema, Els de Gooijer, Joke Stapper, Hans Kroese en alle leerlingen die hebben meegewerkt
Productie: Markell Helmann


 

 

Hilfertsheem College | Lieven de Keylaan 58 1222 LH Hilversum | tel: 035 - 6831557 | fax: 035 - 6858297 | info@hilfertsheem.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV