Article Details
Quantumexperimenten aan de UvA Bericht geplaatst op: 5-3-2018

Quantumexperimenten aan de UvA

Door de heer Lensink

Deze vrouw heeft fluorescerende verf aangebracht op haar gezicht. In de discotheek hangen blacklights. Hierdoor licht de verf op in allerlei kleuren.


Om fluorescentie te verklaren, heb je een golf-deeltjesmodel voor licht nodig. Licht vertoont namelijk een foto-elektrisch effect. Ook materie vertoont bijzondere eigenschappen die alleen met het golf-deeltjes model te verklaren zijn. Leerlingen uit 6-vwo leren de nieuwe theorie, de quantummethode, die nodig is om de bijzondere eigenschappen van licht en materie te begrijpen.
Op maandag 5 februari 2018 zijn de leerlingen van 6-vwo met natuurkunde afgereisd naar de Universiteit van Amsterdam om daar experimenten uit te voeren op het gebied van de quantumfysica.


Na een introductie door derdejaars studenten sterrenkunde konden de leerlingen vier experimenten uitvoeren die de quantumfysica ondersteunen. Met berekeningen konden ze vervolgens de theorie bewijzen. Na een geslaagde en vermoeiende dag aan de UvA reisden de leerlingen weer terug naar huis.
Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV