Article Details
Twee heren op een kerkbankje en de som der dingen Bericht geplaatst op: 9-2-2015

Door Ruud Verkuijlen, voorzitter ouderraad

 

 

Dit jaar behaalde het Comenius College voor de mavo, havo en het vwo het predicaat Excellent. Een uitzonderlijke prestatie die slechts door een andere school in Nederland wordt geëvenaard, het Kandinsky College in Nijmegen. Reden voor de ouderraad om vanuit de zijlijn stil te staan bij deze mijlpaal.

 

In 2012 bezocht een vertegenwoordiging van het Comenius College het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap in Den Haag. Hoog in de ministerietoren werd de delegatie indringend aan de tand gevoeld door de jury van het project Excellente School. Staatssecretaris Dekker startte dit project vanuit de overtuiging dat scholen uitgedaagd moesten worden om het beste uit de leerlingen en zichzelf te halen. Alleen scholen die meerdere jaren aansluitend bovengemiddelde schoolresultaten behaalden mochten zich opgeven voor het project.

Voor het Comenius College was dat geen gelopen race. De school was na een mindere periode weer op de terugweg en meerjarig zou op dat moment alleen de mavo mee kunnen dingen. De havo en vwo hadden nog een paar bovengemiddelde jaren nodig.  Dat weerhield de schoolleiding niet van deelname. Een vooruitziende blik zoals later zou blijken.

 

Op uitnodiging van rector Johan Veenstra woonde ik in 2013 met hem de allereerste uitreiking van de predicaten excellente school bij. In een tot de nok toe gevulde Nieuwe Kerk in Den Haag namen wij met zijn tweeën plaats op een van de houten kerkbankjes.  Na de inleiding door de staatssecretaris werden op een groot scherm een voor een de scholen geprojecteerd die het predicaat excellent kregen.  Daar zat tot onze teleurstelling het Comenius College niet bij. Heel even permitteerde rector Veenstra het zich om de waarde van het predicaat te relativeren. Direct daarop  herpakte hij zich zichtbaar gemotiveerd: “Volgend jaar gaan we er voor!”Het jaar daarop in 2014 was de afvaardiging van het Comenius College in de Nieuwe Kerk een stuk groter dan het jaar er voor. Er was goede hoop dat de mavo en misschien ook het vwo het predicaat zou krijgen. Met alle afdelingsleiders en de voltallige schoolleiding namen we deze keer plaats op comfortabele vouwstoeltjes in de bomvolle kerk. Na een paar spannende uurtjes verscheen het Comenius College op een van de grote schermen. De mavo kreeg het predicaat excellent. Vol trots nam rector Veenstra uit handen van  staatssecretaris Dekker het eerste predicaat  voor een middelbare school in Hilversum in ontvangst. Een prachtige prestatie die deed uitzien naar meer. Volgend jaar dan ook het vwo? Misschien ook de havo?

 

Met wederom een iets grotere delegatie namen we dit jaar plaats in de Haagse Stadschouwburg. Zou het lukken alle drie de stromen excellent?

Als eerste verscheen de mavo op het scherm en prolongeerde de titel excellent. Vol trots nam afdelingsleidster Grace Otto  het predicaat in ontvangst.  Daarna verscheen de havo op het scherm. Nu was het de beurt aan afdelingsleider Gert van den Heuvel om naar de staatssecretaris te lopen. Onder de aankondiging “en daar heb je ze weer” werd ten slotte bekend gemaakt dat ook het vwo excellent was bevonden. Aan afdelingsleidster Christel Wets om het podium te betreden en de drieslag compleet te maken. In Hilversum volgde het overgrote deel van het personeel de feestelijke plechtigheid. Zij zagen hoe hun streven naar uitstekend onderwijs een prachtige erkenning kreeg.

Een mooie prestatie maar was is nu precies excellent? Van Dale geeft daar als omschrijving voor: uitstekend, voortreffelijk. Maar hoe merk je dat?

Recent, tijdens een lang weekend skiën, verbleven mijn echtgenote en ik in een mooi familiehotel in Tyrol. Ons verblijf daar typeerden wij als uitstekend. Die conclusie werden wij bijna onbewust gewaar, alles klopte op een harmonieuze manier. In de som der dingen zat ergens de excellentie opgesloten. Of zoals Gustav Mahler dat ooit zo prachtig formuleerde: “de muziek zit niet in de noten”. 


Rest mij om namens de ouderraad de leerlingen, de docenten, al het ondersteunend personeel en de schoolleiding van harte te feliciteren met hun excellente drieslag. Ook al dwalen mijn gedachten daarbij af  naar die eerste keer en die twee heren op dat houten kerkbankje.
Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV