Article Details
Duurzaamheid Bericht geplaatst op: 6-2-2015

Het Comenius publiceert vaker artikelen over duurzaamheid: hier kunt u meer lezen over Comenius en Duurzaamheid.

CiS: duurzame processen


Door de heer  Schouten en de heer el Haidouri


Processen voor het maken van grondstoffen, materialen en energieopwekking zullen snel duurzamer moeten worden omdat we nu de boel leegroven. Maar hoe brengen we dat bij de leerlingen dat ze op een leuke en competitieve manier met deze echte problemen bezig zijn? Op een manier dat ze mogen uitblinken? En dat bèta niet alleen saai en moeilijk is? Nu ik wat meer gelegenheid heb om ook op school aan nieuwe ideeën te  kunnen werken en het eerste CiS-tertiaal eraan komt kon de creativiteit wat sneller werken: wedstrijden organiseren in het ontwikkelen van duurzame processen! Maar om wedstrijden te beslechten heb je goede metingen nodig, dus Nutty Professor (NP) Schouten ging wegens stemproblemen zwijgend aan de slag. Een eerste greep:


1. Van de innovatieve firma Wetsus kreeg de Nutty Professor gratis membranen voor het scheiden van zoet en zout water. Ook minister Kamp is daar op bezoek geweest om te kijken naar de mogelijkheden van de zogenoemde Blue Energy centrale langs de Afsluitdijk. Hiermee kan elektrische energie worden opgewekt uit zoet en zout water. De 6V NL&T-klas in het eerste tertiaal is misbruikt om een proefmodel te bouwen waar NP Schouten nu trots mee rondloopt:
Welke groep bouwt de best werkende centrale met zo min mogelijk grondstoffen?
2. Al Gore reisde jarenlang de wereld rond met zijn waarschuwingen voor de stijging van het CO2-gehalte in de atmosfeer met bijbehorende klimaatveranderingen. Wie kan het beste CO2 uit de lucht halen met zo min mogelijk gebruik van grondstoffen? Op dit moment gebruik ik 5V NL&T leerlingen om mijn CO2-meetapparaat te testen. Het is gemaakt van een oud glazen droogvat (exicator) dat een 5V-leerling in de vitrinekast zag staan (figuur 1). Die is nu al apetrots.

3.  

Daarin ligt nu een CO2 sensor die het CO2-gehalte kan meten met Coach6. Onderin bevindt zich de oplossing die CO2 kan binden. Het waterbad houdt de oplossing op constante temperatuur.  Het vat wordt met 5 % CO2 gevuld met uitgeademde lucht. Na sluiten van de toevoerslangen begint de meting. Vandaag heb ik het ding zelf getest met gedestilleerd water, waarbij het CO2 gehalte nagenoeg constant bleef. Daarna gaf een 100 gram / liter soda-oplossing een duidelijke afname van het CO2-gehalte te zien. Het meetapparaat werkt prima! De 5V NL&T-ers komen al met prachtige ideeën zoals algen en olivijn. Dit veel voorkomende mineraal speelt op Aarde nu al een hoofdrol in de binding van CO2. De CiS-groep die zo duurzaam mogelijk zoveel mogelijk CO2 wegvangt in een bepaalde tijd wint de wedstrijd. 

4. Op de Stille Oceaan drijven eilanden zo groot als West-Europa met kleine stukjes plastic afval. De bestrijding van deze afvalbergen ligt grotendeels bij afvalscheiding thuis omdat zuivere stoffen veel beter hergebruikt kunnen worden. Maar als dat niet lukt moeten er processen komen om vele soorten plastic afval uit de Plastic Hero te scheiden. Dat kan, want plastics hebben verschillende soortelijke massa’s. De industrie heeft dit al gemaakt! Welke groep ontwikkelt het beste scheidingssysteem op basis van verschil in soortelijke massa voor kleine, gemalen stukjes plastic, eventueel na fabrieksbezoeken?

5. Zonnecellen zelf maken van goedkope stoffen kan. Mogelijk wordt dat de toekomst, want de huidige zonnecellen worden niet zo duurzaam gemaakt. Dergelijke goedkope cellen bestaan al in het laboratorium. Wie bouwt de goedkoopste zonnecellen die ook nog een goed rendement hebben?

6. Hisparc, het prachtige wereldwijde meetprogramma voor deeltjes uit de ruimte, levert een echt wetenschappelijke bijdrage aan fundamenteel onderzoek dat onder andere bij kan dragen aan een beter begrip van het wereldklimaat.


Hieruit blijkt dat wetenschap bedrijven soms duur is, maar ook heel goedkoop kan zijn waarbij oude materialen een nieuw en duurzaam leven krijgen! Met deze wedstrijden, zoiets als een super-wetenschapsquiz met bijbehorende prijzen, willen we de leerlingen helemaal dolenthousiast maken voor de bètawetenschappen.

Het Comenius publiceert vaker artikelen over duurzaamheid: hier kunt u meer lezen over Comenius en Duurzaamheid.Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV