Article Details
Zijn bejaarden makkelijker te verleiden dan pubers? Bericht geplaatst op: 29-1-2015

Lokale en regionale media smullen al enige maanden van een zogenaamde patatoorlog voor de deuren van het Comenius College en het A. Roland Holst College in Hilversum. Een vindingrijke ondernemer posteert zijn mobiele snackkar in de pauzes voor de school en verkoopt patat, frikadellen en andere gefrituurde etenswaren tegen dumpprijzen aan de leerlingen. De boterhammen die zij hebben meegekregen van thuis, verdwijnen in de prullenbak.
Verontruste scholen komen in actie tegen de verkoop van deze ongezonde voedingsmiddelen aan opgroeiende kinderen in hun directe omgeving.

Is dit een oorlog waar je wakker van moet liggen of slechts krantenvulling in komkommertijd? Het probleem reikt in ieder geval verder dan het schoolplein. Staatssecretaris Van Rijn noemde overgewicht onlangs nog één van de grootste gezondheidsproblemen: “In de leeftijd van 4 tot 20 jaar heeft één op de 8 Nederlanders overgewicht. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid van de kinderen en de jongeren maar ook voor het sociaal en psychisch welbevinden. Daarnaast hebben zij ook een grotere kans op te groeien tot volwassenen met (ernstig) overgewicht met alle (gezondheids)gevolgen van dien.”

Met de kennis die wij nu hebben, kunnen wij onze ogen niet sluiten voor het groeiende probleem van overgewicht bij kinderen. De meeste scholen besteden er reeds aandacht aan in hun lessen en ook de schoolkantines worden steeds gezonder. Daar past de verkoop van ongezonde voeding voor de eigen deur niet bij. Het Comenius en het Roland Holst komen daarom gezamenlijk in actie. Niet als een oorlog tegen een enkele ondernemer maar als een strijd voor de gezondheid van onze gezamenlijke leerlingen. Het debat daarover zal binnenkort in de gemeenteraad worden gevoerd.

Ook in de landelijke media is overgewicht bij kinderen inmiddels een belangrijk item. Op zondag 1 februari a.s. om 22.35 uur zal het programma ‘De Monitor’ van KRO/NCRV aandacht besteden aan dit gezondheidsprobleem. Verslaggever Teun van de Keuken, bekend van ‘De Keuringsdienst van Waarde’, is ook in Hilversum wezen kijken. Een voorproefje is te vinden op http://demonitor.ncrv.nl.

   
  
                                              


Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV