Article Details
Het European Youth Parliament Bericht geplaatst op: 17-5-2013

Door: Robin Simonse 5v3

Nadat het Comenius College met glans de voorronde van het (Engelstalige) European Youth Parliament had gewonnen in december, was het eindelijk zover: de landelijke finale die op vrijdag 8 februari begon.

De eerste dag deden we kennismakingsspelen en 's avonds presenteerden alle scholen zich als een Europees land. Wij waren dit jaar Noorwegen. Dit was niet makkelijk. We verschenen met Noorse mutsen en warme truien. We sliepen met het hele debatteam in lokalen van het Ignatius-gymnasium in Amsterdam.


Eurovillage

Daarna werd de hele zaterdag besteed aan het Committee Work. We zaten allemaal in acht commissies die elk een Europees probleem moesten bediscussiëren en voor dit probleem een oplossing moesten verzinnen. Enkele voorbeelden van deze problemen waren overbevissing, obesitas, vluchtelingen, het speciale economisch Europese handelsrecht , privacy met veiligheidscamera’s, corruptie in sport, de bio-industrie en de oorlog tussen Israël en Palestina. Oplossingen werden vastgelegd in resoluties.

Na weer een korte nacht moesten de commissies hun resoluties in de aula van het Koninklijk Instituut van de Tropen verdedigen. We konden vragen stellen over de resoluties, delen er aan toevoegen en er kritiek op leveren. Uiteindelijk moest iedereen stemmen of de resolutie moet worden aangenomen. Deze debatten over alle acht de resoluties duurden tot zondagavond 19.00 uur.

Ook werd er tijdens de finale geselecteerd voor een internationale sessie van het EYP. Ik werd voor de internationale sessie in München geselecteerd. Aan deze sessie nemen 300 jongeren deel uit 36 Europese landen!


Op 5 april stapte ik op Schiphol met zes andere middelbare scholieren uit Nederland in het vliegtuig naar München. Ik had ontzettend zware handbagage door alle stroopwafels (50) die ik moest meenemen voor Eurovillage. Tijdens deze Eurovillage zou ieder land zich met voedsel moeten presenteren.  Pas om tien uur  s‘avonds kwamen we aan bij het hostel, het was inmiddels elf uur toen we klaar waren met de administratie. Omdat we nog niet gegeten hadden, gingen we samen met de mensen uit Roemenië van donuts genieten.


De eerste drie dagen leerde ik mijn comité, dat bestond uit mensen uit allerlei verschillende landen, kennen door middel van spelletjes. Door deze spelletjes ontstond er een hecht team, waarmee je goed kunt samenwerken. Ik vond het vooral hartstikke leuk want mijn groep was erg gezellig. Ik heb met een Grieks meisje over de crisis gepraat, met een ander meisje uit Turkije over de toelating van Turkije in de EU, met een meisje uit Wit-Rusland over haar corrupte regering etc. Wat mijn comité vooral van mij wilde weten, was  of ik elke dag stoned was en wel eens het Red Light district had bezocht… Ze waren heel verbaasd toen ik vertelde dat ik elke dag naar school fietste, niemand in mijn comité had een fiets.

De daaropvolgende drie dagen hielden we ons bezig met het analyseren van een Europees probleem en het verzinnen van een oplossing hiervoor. Mijn onderwerp was hoe Europa vrede buiten Europa kan creëren en behouden. Alle mensen uit mijn groep dachten heel verschillend over de onderwerpen.

Eén dag werd gereserveerd om München te bekijken en voor resource village. Voor meer informatie over de onderwerpen kwamen daar deskundigen waarmee je in discussie kon gaan. Voor mijn onderwerp kwam er een man die een hoge functie had gehad in het leger en nu bij het ministerie van Defensie in Duitsland werkte. De andere onderwerpen waren China’s grondstofwinning in Afrika, eerlijke arbeid, drinkwater, nieuw bankensysteem, cookies op internet en nog veel meer.


De laatste twee dagen waren gewijd aan de General Assembly. Alle resoluties werden hier besproken. Het waren er in totaal 15 onderwerpen die te verdelen waren in drie categorieën: duurzaamheid, internationale betrekkingen en economie.  Dit gebeurde in het prachtige BMW museum. Het eten werd ook door hen verzorgd, per dag kostte dat 120 euro (wat allemaal gesponsord werd). De toetjes waren hapjes uit de hemel!


Dit klinkt allemaal heel serieus (en dat was het ook wel), maar er waren ook nog avondprogramma’s. Drie feestjes, naar een Bierhalle met z’n allen, een committee diner, een delegation diner (met de Nederlandse jongeren), Eurovillage, Euroconcert en een pop quiz.


Eurovillage

Ik heb ontzettend veel geleerd van het contact met de jongeren uit al die verschillende landen. Omdat alles in het Engels was, moest ik thuis wennen om weer Nederlands te praten. Iedereen was erg slim, maar ook ontzettend aardig.
Het waren de beste tien dagen uit mijn leven, het slaapgebrek was het waard. Dit zal mij altijd bijblijven en ik raad het iedereen aan!


Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV