Article Details
De finale van het Bartjens Rekendictee Bericht geplaatst op: 10-12-2012

Door Hepy Veenstr, docent wiskunde

Vrijdagavond 23 november heeft Thijs Hoekman (3G) het Comenius College bij de finale van het Bartjens Rekendictee vertegenwoordigd. Hij was namelijk de beste (12 van de 14 vragen goed) van de 3 havo en 3 vwo leerlingen in de voorronde van het Comenius.

Om 17.45 uur zijn Thijs, zijn ouders en ik naar Windesheim in Zwolle afgereisd.

De gymzaal was omgetoverd tot examenruimte, de deelnemers kregen water,  pen en kladpapier en op elke tafel lag een antwoordblad en een stemkastje.  Je moet elke vraag namelijk binnen 1,5 tot 2,5 minuut beantwoorden; afhankelijk van de moeilijkheid van de vraag. Jammer genoeg was er een valse start omdat de stemkastjes in eerste instantie niet goed werkten. De antwoorden van de eerste drie vragen moesten op papier geschreven worden, daarna konden de stemkastjes weer gebruikt worden en speelde de tijd ook weer een rol.

De vragen werden op grote schermen geprojecteerd zodat we op de tribune naar hartenlust mee konden rekenen. Thijs heeft, een ervaring rijker, zich goed verweerd, maar jammer genoeg niet gewonnen.

Wel heeft Thijs op die avond een beker gekregen omdat hij de beste van het Comenius was.

Dan hieronder drie vragen van de finale, de andere vragen en antwoorden vind je op de site http://www.bartjensrekendictee.nl/nl/site/antwoorden_finale_bartjens_rekendictee_2012

 

Vraag 5: Vijftig tinten grijs
Als Patty Brard elke dag 20 bladzijden leest in ’Vijftig tinten grijs’, kan ze zeven dagen langer van het boek genieten dan wanneer ze elke dag 30 bladzijden leest. Hoeveel bladzijden heeft het boek? Deel dit aantal door 10.

 

Vraag 7: Felix Baumgartner
Felix Baumgartner sprong op 39 km hoogte uit een heliumballon. Hij liet zich eerst vrij vallen. Later trok hij zijn parachute open. Zijn gemiddelde snelheid in de vrije val was 562,5 km/uur. Zijn gemiddelde snelheid aan de parachute was 22,5 km/uur. Zijn vrije val duurde net zo lang als zijn val aan de parachute. Hoeveel minuten duurde de totale val van Baumgartner?

 

Vraag 9: Bram Moszkowicz
Bram Moszkowicz moet voortaan zelf met een emmer van 10 liter zijn jacuzzi vullen. Het bad heeft een grillige vorm, maar de wanden zijn recht en er ligt niets in.
Het bodemoppervlak is 6 m2. Hij gooit er 540 emmers water in. Hoeveel centimeter water staat er dan in zijn jacuzzi?Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV