Article Details
Comenius Academie klas 2 Bericht geplaatst op: 7-12-2012

Comenius Academie klas 2

Hoorcollege van Professor Hollander: Grenzen aan sportieve prestaties?

Met wetenschapsoriëntatie mochten de 2hv, 2a en 2G-klas/klassen naar een fantastisch hoorcollege luisteren van prof. dr. A. P. Hollander van de Vrije Universiteit Amsterdam. Prof. Hollander behoort tot de faculteit Bewegingswetenschappen aan de VU.

De presentatie heette: 'Grenzen Sportieve Prestaties' en ging over wereldrecords en of deze altijd maar verbroken blijven worden. De onderzoeksvraag die hij stelde was: 'Wat bepaalt de grens?'.

Factoren zouden kunnen zijn: energievoorziening, type spiervezels en aansturing of coördinatie óf nog wat anders. De conclusie wordt uiteindelijk getrokken dat het worden van een topsporter deels aangeboren moet zijn. Iemand moet bijvoorbeeld al een grote aangeboren longopname hebben. Dit houdt in dat een eventuele topsporter veel zuurstof moet kunnen inademen en het lichaam moet dit goed kunnen vervoeren door het lichaam.

Ook de opbouw van de spieren is belangrijk bij het kiezen van een sport. Prof. Hollander vertelde dat je 2 verschillende soorten spiervezels hebt: witte vezels en rode vezels. De witte vezels zijn handig voor kortdurende inspanningen zoals bij sprinters en rode vezels zijn handiger bij langdurige prestaties bij bijvoorbeeld marathonlopers.

Wat blijkt: je spieren moet ook 'goed' 'aangeboren' zijn. Heb je meer 'witte spieren' dan kun je beter andere sporten beoefenen dan wanneer je meer 'rode spieren' hebt.

Uiteindelijk bleek dat materiaal een heel grote bijdrage levert aan de prestaties. Prof. Hollander liet zien dat bijvoorbeeld in de schaatswereld in 1974 en '75 veel wereldrecords werden gebroken doordat het aerodynamische pak werd uitgevonden en gemaakt. Zo bleken ook een overdekte ijszaal hoog in de bergen en de klapschaats een grote invloed te hebben op de prestaties.

Eindconclusie: Het materiaal en de omstandigheden zorgen dat records keer op keer worden gebroken; maar hoge longopname en het type spiervezels zijn nog steeds belangrijk!

Patrick Hensen & Yorick Timmer 2G
Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV