Article Details
6 V naar Dom Juan Bericht geplaatst op: 1-11-2012

6 V naar Dom Juan, het klassieke stuk van Molière in een modern jasje gestoken door het Noord Nederlands Toneel.

Net zoals de afgelopen jaren, is het weer gelukt om naar een moderne versie van een klassiek Frans toneelstuk te gaan.  Na Le Malade Imaginaire, de Vrek (beiden van Molière) en Phèdre (Racine), was nu Dom Juan (geen schrijffout!) aan de beurt. Een stuk dat in 1665 na een paar opvoeringen verboden werd vanwege de kritiek op de kerk waaraan Molière met dit stuk uiting gaf.  

Het was voor 6V een hele toer om het originele stuk te lezen, maar dan is het extra leuk om te zien hoe zo’n klassiek werk met succes in een modern jasje is gestoken. DoN Juan is in deze versie de zoon van een mediamagnaat. Is rijk en verslindt vrouwen. Vrouwen vallen als een blok voor hem. Zo ook de geëmanicipeerde, hoog opgeleide arts, een nieuw element in het verhaal maar heel herkenbaar als vrouw van deze tijd, Het stuk was af en toe zeer erotisch getint en het was mooi om in de klas te praten met deze jonge volwassenen te praten over de functie dit aspect, terwijl inhoudelijk toch volledig de lijn van het originele stuk werd gevolgd.

Het is leuk  om na een periode van intensief bezig zijn met de Franse literatuur het op deze manier af te sluiten. Het laat de leerlingen zien dat de literaire thema’s tijdloos zijn, en dat klassiek toneel nog steeds leuk is.

Voor ons als sectie is het een waardig einde van onze bijdrage aan de culturele opvoeding van de VWOers:  Lille in de 3e, film in de 4e, kunst en cultuur met de Parijsreis in de 5e en een mooi toneelstuk in de 6e. Op naar de eerste toetsweek en het eindexamen!

Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV