Article Details
Informatie over de ouderavond
Veilig Internet van De Kinderconsument
Bericht geplaatst op: 6-7-2012

Informatie over de ouderavond Veilig Internet van De Kinderconsument

In het onderstaande bericht vindt u alle informatie over de ouderavond Veilig Internet die bij u op school heeft plaatsgevonden.

Wat doe je op internet? We maken hierbij een onderscheid in gamen, communiceren (msn, chat, twitter) en publiceren (hyves, youtube).De digitale identiteit:


Safe Search voor www.google.nl en check regelmatig op uw naam wat er te vinden is. Maak een eigen site aan via www.about.me en leg je naam vast!

www.zoekplus.nl: wat is er over jou op internet te vinden via www.wieowie.nl ?

Op www.spyderweb.eu kun je allerlei informatie vinden, van ip-adres tot je buurt-en straatgenoten.

Op www.archive.org (the waybackmachine) en www.google.nl onder CACHE kun je verloren informatie terugvinden. (regel: zet niet zomaar alles op internet, alles is terug te vinden).

Publiceren:


Hyves is een profielensite voor personen boven de 16 jaar (wettelijk gezien). Omdat dit nagenoeg niet te controleren is, kun je bij het aanmaken van een profiel zo eerlijk mogelijk je gegevens invullen, waaronder je leeftijd. Dan wordt jouw pagina automatisch op ‘prive’ gezet, als je onder de 16 bent. Alleen je vrienden kunnen dit dan zien.

http://mijnkindonline.nl/uploads/mijn_kind_op_hyves1.pdf


Als je foto’s wilt publiceren, bedenk dan eerst of je de foto wilt delen op internet, en vraag toestemming als er iemand anders op staat. http://www.iusmentis.com/boek/


Voor Facebook kun je het boekje over veilig facebooken downloaden via de link: http://www.veiligfacebook.nl/


Communiceren:


Chat niet zomaar met iemand die je niet kent of nog nooit in het echt hebt gezien. Blokkeer iemand als je het geen fijn gesprek vindt.

Let op, met de webcam is veiliger chatten. Die ander kan zich niet anders voordoen, wat wel kan als je alleen een foto van iemand ziet. http://www.youtube.com/watch?v=b6UaabZIYPk Maar let wel goed op met wie je webcamt.

Wachtwoord: http://www.youtube.com/watch?v=RhKFqkK_qWc en www.wisseljewachtwoord.nl


Voor meer informatie: www.kinderconsument.nl! of mail ivo.wouters@nomc.nl  of @ivowouters (twitter).

Voor ouders: http://mijnkindonline.nl/publicaties/57.htm Hier staan veel boekjes, brochures en publicaties over uiteenlopende onderwerpen. Zoals http://overupc.upc.nl/pdf/over-upc-maatschappelijk-sociale-media.pdf


Bronnen: www.meldknop.nl, www.vraaghetdepolitie.nl, www.mediaopvoeding.nl


Ivo Wouters (1974) richtte na een loopbaan als leraar, het onderwijsadviesbureau Bureau C&I (www.bureauceni.nl) op, voor training, coaching en advies rondom onderwijs en ICT, en is verantwoordelijk voor www.ouderavond.nl. Informatievaardigheden en mediawijsheid in onderwijs professionaliseren is zijn passie, gericht op het vergroten van kennis en vaardigheden van alle actoren binnen onderwijs, van docenten en leerlingen tot directie en ouders.Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV