Article Details
Leerlingen zijn blij met rookverbod schoolplein Bericht geplaatst op: 14-2-2012

Bron: Metro - geplaatst 2012-02-10 om 09:46
Leerlingen zijn blij met rookverbod schoolplein

Leerlingen zijn blij met rookverbod schoolplein

Leerlingen van het Hilversumse Comenius College mogen niet meer roken op het schoolplein. Scholieren zijn positief over de actie.

“Ieder jaar overlijden er twintigduizend mensen aan roken. Dat is vijftien keer onze school”, zegt rector Jan Veenstra van het Comenius College in Hilversum. Toen hij hierover nadacht kon hij niet anders dan zijn schoolplein rookvrij maken. De school heeft daarmee de primeur.

De leerlingen kunnen goed leven met het rookvrije schoolplein. Tweedeklasser Marc rookte wel eens een sigaretje mee. Dat is nu over. Als zijn rokende vriend op de openbare weg zijn peuk rookt, blijft Marc mooi binnen. Ook vriend en klasgenoot Mees is blij met zijn rookvrije school. Daarvoor heeft hij een goede reden. “Het plein was hartstikke vies. Nu er geen peuken meer op de grond liggen, zijn we een stuk sneller klaar met corvee.” Al met al zijn Marc en Mees duidelijk. Als ze moeten kiezen tussen een rookplein of een rookvrij plein, gaan ze voor het laatste.

Een grote meerderheid van de leerlingen is blij met het verbod, merkt rector Veensta. Hij nam het besluit dan ook samen met de leerlingenraad. “We hoeven niet meer door die stinkende vieze rookwalm”, is een reactie die hij nu vaak hoort.

De rokers zijn minder blij met de maatregel van Veenstra. Zij staan nu op de openbare weg te roken, maar hadden liever een apart plekje op het schoolplein gehad. Dat vindt Veenstra echter geen oplossing. Bijna alle rokers beginnen volgens hem op het schoolplein. “We weten allemaal wat voor schadelijke gevolgen roken heeft”, zegt Veenstra. “Scholen moeten naast voorlichting ook het goede voorbeeld geven.” Daarom staat roken op het Comenius College nu in hetzelfde rijtje als drugs en alcohol.

Ook de leraren die willen roken zijn verbannen van de school. Zij moeten naar het bos aan de achterkant van de school lopen. Maatschappijleerdocente Grace Otto staat achter het besluit van de school. “Roken is natuurlijk heel ongezond. Niet-rokende leerlingen roken tenminste niet meer met de rokers mee.” Otto zelf maakt de wandeling nog maar twee keer per dag. “Vroeger rookte ik veel meer.”Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV