Article Details
Ondernemers vd toekomst presenteren hun plannen Bericht geplaatst op: 5-3-2018

Ondernemers van de toekomst presenteren hun plannen


Door de heer Van der Wekken & de heer Hess

Leerlingen uit 3 havo hebben de afgelopen twee weken tijdens de economie lessen In groepjes gewerkt aan een praktische opdracht. Hierbij konden zij kiezen voor het bedenken en opzetten van een eigen onderneming of het organiseren van een gastles door een ervaren ondernemer.

Hoe het is om vanuit een passie voor natuur, dieren en het begeleiden van kinderen met autisme een onderneming op te zetten, werd op enthousiaste wijze verteld door Sabine Klaver van Stichting Het Spookbos. Behalve directeur Zorg en mede-oprichter van deze instelling is zij tevens tante van onze 3h1-leerling Robin Klaver. Na een introductie over de activiteiten van Stichting Het Spookbos was er gelegenheid voor de leerlingen om vragen te stellen. Aan de hand van de vier productiefactoren, waarmee de leerlingen inmiddels reeds behoorlijk vertrouwd bleken te zijn, werd besproken hoe de onderneming van Sabine tot stand is gekomen. Wat voor kapitaal was er nodig? Welke soorten arbeid  en wat zijn de eisen waar een ondernemer en zijn/haar medewerkers aan moeten voldoen?

Stichting Het Spookbos bestaat onder meer uit een natuur- en milieu educatiecentrum en een kinderboerderij (in Eemnes). Over de productiefactor natuur viel dan ook veel te vertellen. Dat het ongeveer drie jaar duurde voordat de onderneming redelijk begon te lopen en dat er per week door Sabine vaak zo’n 60-80 uur gewerkt wordt, waren slechts enkele van de vele interessante aspecten van ondernemerschap die ter sprake zijn gekomen.

Na een hartelijk applaus voor onze gastspreker was het de beurt aan de leerlingen die een ondernemingsplan gemaakt hebben om dat te presenteren. Onder andere een nieuw soort frisdrank in een biologisch afbreekbaar flesje, een opluchtbioscoop op het strand van Los Angeles, een oppas-service door scholieren en een webshop voor sieraden werden ‘gepitched’. Met behulp van mooie Prezi- en PowerPoint presentaties werd getoond waarom het product succesvol zou kunnen worden, voor welke doelgroep het bestemd is, hoe de beginbalans eruit komt te zien, enzovoorts. Deze praktische opdracht is zeker voor herhaling vatbaar!Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV