Article Details
Excursie naar Nikhef (Amsterdam) Bericht geplaatst op: 4-4-2017

Verslag van een dagje naar Nikhef (Amsterdam)

 

Door Stefan Burgers, Chiel Kaandorp, Jelle Rigter en Rens Wildschut (5-vwo)

 

Voor het vak Comenius in Science moesten wij een onderzoek gaan uitvoeren. Twee van ons hadden het jaar hiervoor een module genaamd HiSPARC (High School Project on Astrophysics Research with Cosmics) gevolgd. We besloten om hiermee verder te gaan bij CiS.

Onze onderzoeksvraag was: ‘Wat is de levensduur van een muon?’. Een muon is een secundair deeltje dat voortkomt uit de primaire deeltjes die op onze aarde afkomen vanuit de ruimte. Dit effect heet kosmische straling. Wij hebben gekozen om muonen te meten omdat die een van de weinige deeltjes zijn die te meten zijn met een relatief ‘goedkope’ opstelling.

 

Meneer Akrikez heeft ervoor gezorgd dat wij ons experiment uit konden voeren bij Nikhef (het Nationaal instituut voor subatomaire fysica in Nederland). Op vrijdag 24 maart kwamen we in de ochtend aan op Amsterdam Science Park. Wij hadden een afspraak met voormalig directeur van Nikhef en vandaag de dag nog steeds hoogleraar in hoogenergetische deeltjes, Frank Linde.

Nadat we onder het genot van een kopje koffie/thee kennis gemaakt hadden gingen we aan de slag in de onderzoeksruimte. Hieronder zie je hoe we bezig zijn met het kalibreren van de muondetectoren (de rode buizen).
lees meer>>Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV