Article Details
Inspirerend Studium Generale 2017 Bericht geplaatst op: 27-3-2017


Inspirerend Studium Generale 2017

Afgelopen donderdag was het weer zover: in het kader van de studiekeuzevoorlichting voor het vwo vond het Studium Generale voor de vijfde keer plaats,  voorafgegaan door de Comenius College Tour. Met dit jaar twee hele bijzonder gasten: oud-leerling en presentatrice van NOS Sport Rivkah op het Veld interviewde Leo Blokhuis. De vier Blokhuisjes, zoals wij ze oneerbiedig noemen, hebben hier allemaal op school gezeten. De laatste doet dit jaar examen, dus voor Leo ook een soort afscheid van het Comenius na hier jaren als vader te hebben rondgelopen.

Voor de leerlingen van 4- & 5-vwo was dit dé kans om deze twee mensen alles te vragen over hun studiekeuze en carrièrestappen. En dat deden ze: soms live in de aula, soms via vragen die al voorbereid waren. Leerlingen moeten tegenwoordig al zo vroeg weten wat ze willen, waardoor de keuzestress soms heel hoog kan zijn. Maar zowel bij de Comenius College Tour als bij de workshops kwam één ding heel duidelijk naar voren: kies wat je bij je past, dan lukt het je om daar goed in te worden en een carrière op te bouwen.

Natuurlijk was er ook veel ruimte voor muziek - de muziek van ieders eigen middelbare schooltijd - wat voor ons allen zoveel herinneringen oproept. Voor leerlingen een eyeopener dat er een tijd is geweest dat muziek helemaal niet zo vanzelfsprekend was!

De workshops werden ook dit jaar weer goed bezocht. Er werden twaalf workshops  gegevens in drie rondes. Ook hier weer veel verschillende academische disciplines: van de zéér enthousiaste hoogleraar rechtsgeleerdheid Michael Milo, die er voor gezorgd heeft dat leerlingen zich nu al verheugen op zijn colleges, tot de patholoog Els Ahsmann, die door een vertraagde vlucht uit Amerika niet meer de tijd had om een ontstoken blindedarm mee te nemen…. alle workshops waren meer dan de moeite waard, niet in het minst vanwege het enthousiasme waarmee iedereen aan het programma heeft meegewerkt. Graag wil ik hier nog wel even noemen officier justitie Fred Bijlsma, die àlle SG’s heeft meegedaan en die het ook nu zijn dochter van school is nog steeds leuk vindt om zijn verhaal te vertellen aan de leerlingen. Maar ook Pieter Geelen, die vorig jaar onze hoofdgast was, kwam dit jaar graag terug om zijn bijzondere verhaal nog eens te vertellen in de workshops.

Zonder twijfel hebben de leerlingen van 4- & 5-vwo afgelopen donderdag een bijzondere LOB-middag gehad. Een inspirerende middag, waarmee alle betrokkenen hopen te bereiken dat ze weer een stapje verder in het keuzeproces zijn!

 

Jacqueline van Houten

Decaan vwo-bovenbouw
Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV