Article Details
Landelijk debattoernooi vmbo 2016-2017 Bericht geplaatst op: 27-3-2017

Landelijk debattoernooi vmbo 2016-2017

 

Door mevrouw Otto

 

Op vrijdag 17 maart verzamelden zich scholieren van vmbo-scholen uit heel Nederland in Purmerend om in actie te komen voor de titel ‘landelijk debatkampioen’, de tiende editie van het landelijke vmbo-debattoernooi. Op gastlocatie SG Gerrit Rietveld kwamen ruim 300 vmbo-leerlingen samen om het debat aan te gaan over de volgende stellingen:

 

• verantwoordelijkheid voor eerlijke kleding ligt bij de consument

• op elke school moet coming-out dag gevierd worden

• jongeren moeten tot hun 25e betaald worden om te stemmen.

 

Het vmbo-debattoernooi wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut met steun van o.a. het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Gieskes-Strijbis Fonds, de Gemeente Purmerend en de Purmerendse ScholenGroep.

 

In debatteams van vijf leerlingen komen zij in actie. De scholieren weten pas kort voor elke debatronde of zij voor- of tegenstander van de stelling zijn. Ook volgt op de dag zelf een actuele improvisatiestelling, die de teams uitdaagt zich ter plekke in twintig minuten voor te bereiden.

 

Ondanks dat het toernooi in de toetsweek viel, deed de mavo van het Comenius College natuurlijk ook weer mee met een delegatie leerlingen uit 3 mavo. Het team bestond uit Chris Lynn de Later, Sophie Bosselaar, Jacob Hoving, Roeland Mudde en Suzanne Verhoef. Als reserve was er  Tyrese Gabler en de timekeeper was Julia van Vlaanderen.

 

Onze docenten mevrouw Hovong, mevrouw De Groot en de heer Kuyper hebben dit jaar (eind januari) zelf alle 3 mavo-leerlingen getraind in het debatteren en een selectie gemaakt van leerlingen voor het toernooi. Het bleek dat niet alleen de docenten een druk programma hebben, maar ook de leerlingen. Wanneer kan er geoefend worden voor het toernooi? Het tijdstip van het debattoernooi tijdens de toetsweek leverde daarbij ook nog organisatorische problemen op. Evengoed hebben de leerlingen zich samen met hun docenten in zeer korte tijd zo goed mogelijk voorbereid voor het debattoernooi en hierdoor een fantastisch resultaat bereikt.

 

Een tiende plaats (van dertig scholen)!!! Gefeliciteerd!

 Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV