Article Details
Ons winkeltje dat “decanaat” heet Bericht geplaatst op: 3-3-2017

Uit het decanaat: ons winkeltje dat “decanaat” heet

Door mevrouw van Houten

We hebben het maar druk met ons winkeltje dat ‘decanaat’ heet. We verkopen LOB, althans we proberen elke keer weer op allerlei manieren om ons product aan de man te brengen bij onze leerlingen.

Vorige week hadden we een grote studievoorlichtingsbeurs 4Strax, waar maar liefst 180 opleidingen vertegenwoordigd waren. In totaal zijn 230 leerlingen uit 4 havo, 4-vwo, 5 havo en 5-vwo hier naartoe gegaan met hun ouders. Wij waren er als decanen ook en waren onder de indruk van de grootste opzet van deze beurs: samen met alle middelbare scholen uit het Gooi liepen er in totaal circa 1500 leerlingen rond met hun ouders, dus bijna 3000 mensen. De feedback die we tot nu toe van de mentoren en betrokken leerlingen en ouders hebben ontvangen is ronduit positief. Het zet iedereen weer aan het denken over hun studiekeuze en het gesprek met ouders komt dan thuis ook goed op gang.

Het werd wel laat; om half twaalf waren velen pas thuis en samen met de PWS-avonden deze week, was dat toch wel even een dingetje.

 

Dit weerhield ons er niet van om dan toch donderdagochtend vroeg maar weer naar Wageningen te gaan voor het jaarlijkse landelijke decanencongres, dit keer mede georganiseerd door Rolf, die het hierdoor nog eens extra druk had.  Speerpunt van de Landelijke Vereniging is om LOB goed op de kaart te zetten bij schoolleiders, dus waren schoolleiders en afdelingsleiders nadrukkelijk uitgenodigd. En ja, het Comenius, zoals altijd, zwaar vertegenwoordigd: onder gespreksleiding van Rolf nam Johan als rector deel aan de paneldiscussie die het congres opende. Hij gaf zijn visie op het belang van LOB (ik hoorde hem zware complimenten geven, waarvoor dank, maar ook de woorden GELD en MIDDELEN noemen, we komen er op terug!).

 

Daarnaast had ik twee 5 havo leerlingen op de achterbank meegenomen die hun PWS in samenwerking met Saxion hadden gemaakt en deel zouden gaan nemen aan de  workshop van Rolf over PWS en Hogeschool, de samenwerking tussen vo en hbo. Overigens waren deze meisjes zeer monter: PWS avond achter de rug en om acht uur ‘s ochtends stonden ze alweer bij mij op de stoep. Wie 6-vwo vrijdag in de les had moeten hebben, weet dat die hier nog wat van kunnen leren…..

 

Ik zelf heb me die dag o.a. op de wetgeving rondom LOB gericht en kwam er achter dat we LOB sinds dit jaar wettelijk dienen op te nemen in het PTA. Dat is een mooie ontwikkeling, want dat zet het belang van goed kiezen dus steeds meer op de kaart. En of ze goed kiezen….. ik hoop het. Doorstroomcijfers geven hier uitsluitsel over en we hebben een DUO Schoolverlatersonderzoek aangevraagd om hier eens heel gericht inzicht in te krijgen. Ik heb het gevoel dat onze leerlingen minder vaak uitvallen en weten wat ze kiezen. Dat zou mooi zijn, want dat is waarom we onze elke keer weer inspannen om onze leerlingen te laten nadenken over hun toekomst.

 

Gisteravond was Rolf nog even speeddaten met 3 havo en oud-leerlingen, en ik ben alweer druk met de organisatie van het Studium Generale. Ach het houdt ons van de straat, zullen we maar denken.
Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV