Article Details
Comenius College naar NK Debat Bericht geplaatst op: 7-12-2016

COMENIUS COLLEGE NAAR NK DEBAT

Afgelopen vrijdag 2 december heeft het Comenius deelgenomen aan het NK debatteren op het Stedelijk Gymnasium Utrecht. Met een omvangrijke delegatie (als supporters) vertrok het Comenius na het 2e uur richting Utrecht, waar vier leerlingen de eer van het Comenius moesten hooghouden.

In de weken en dagen voorafgaand was er geoefend en waren de debaters getraind door oud-leerling Alexander Schinkel. Nu was dan de dag.

Tessel Krijgsman (4V), Emilia Ploeger (5V), Merle Eken en Bastiaan Mudde (6V) moesten in het eerste debat de stelling Docenten die lhbt’er zijn moeten op school verplicht uit de kast komen verdedigen. Dat deden ze met verve, en wonnen daarmee ook het debat.

In het tweede debat was het viertal tegenstander van de stelling Er moet een ‘drinkbewijs’ worden ingevoerd. Het was een debat over de vraag of een drinkbewijs (vergelijkbaar met een rijbewijs) een veiligere wereld zou opleveren. Aanvankelijk leek ons team de jury niet te hebben kunnen overtuigen, maar ’s middags bleek bij bestudering van de resultaten dat de jury ons team toch meer punten had gegeven! Gewoon gewonnen dan, lijkt me.

De laatste stelling hadden de leerlingen niet kunnen voorbereiden, want dat was een improvisatiedebat. Hierin was ons team voorstander van de stelling Solliciteren mag voortaan alleen nog maar met een anoniem cv. Hoewel onze leerlingen goed aannemelijk wisten te maken dat dit zou zorgen voor minder discriminatie, ging de winst in het debat op punten verdiend door presentatie naar de tegenstanders.

Uiteindelijk zijn onze leerlingen 15e geworden van bijna 40 scholen, en helaas niet door naar de finale. Dat neemt niet weg dat ze het heel goed hebben gedaan! Een eervolle vermelding is er voor Bastiaan Mudde die de 8e plaats van de individuele sprekersranking bezette!

Tessel, Bastiaan, Merle en Emilia

De gehele Comenius delegatie
Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV