Article Details
Schrijfmarathon Amnesty International Bericht geplaatst op: 28-11-2016

Schrijfmarathon Amnesty International

 

Door mevrouw Wets

 

Op vrijdag 9 december organiseren de lokale groepen van Amnesty International voor de derde keer de schrijfmarathon. Deze vindt plaats op verschillende scholen in de regio. In Hilversum doen, naast het Comenius College, het Hilfertsheem College en het Roland Holst College mee. Dit jaar start de wethouder van onderwijs, Eric van der Want de schrijfmarathon op het Comenius College. Hij zal samen met leerlingen Maatschappijwetenschappen (4-vwo) een brief schrijven voor een gevangene.

De lounge wordt ingericht als schrijfplek. Aan alle docenten wordt gevraagd om de leerlingen de gelegenheid te bieden te komen schrijven.

De mentoren krijgen materiaal om in de mentorles van de week van 5-9 december aandacht aan het thema ‘mensenrechten’ te besteden. Leerlingen maken zo kennis met de ‘cases’ waarvoor geschreven wordt. Dit materiaal wordt volgende week verspreid.

Het schrijven heeft effect! Lees erover op http://schrijfmarathon.amnesty.nl/succes/Cases 2016 

 

Eén van de mensen voor wie geschreven wordt, is Annie Alfred uit Malawi. Annie Alfred is zoals zoveel kinderen in Malawi: ze heeft vrienden, speelt graag en wil later verpleegster worden. De vraag is alleen of er voor Annie een ‘later’ is. Ze heeft albinisme, waardoor mensen denken dat ze over magische krachten beschikt. Door haar witte huid en haren denken sommigen dat ze niet menselijk is. Zij noemen haar een ‘geest’ of ‘geld’, want haar botten zijn geld waard, zo wordt gedacht. Ze denken dat er goud in de botten zit. Vooroordelen met grote gevolgen Malawi is een arm land, waar een groot deel van de plattelandsbevolking weinig onderwijs heeft gehad. Veel mensen weten niet precies wat albinisme is. ‘Buren en familie dachten dat mijn moeder een affaire met een witte priester had gehad’, vertelde een vrouw. Veel mensen denken dat mensen met albinisme geesten zijn, of een vloek van hun voorouders. Ook wordt gedacht dat de lichaamsdelen een geneeskrachtige werking hebben, dat er goud in de botten zit en dat seks met iemand met albinisme aids geneest. In Malawi leven zo’n zeven- tot tienduizend mensen als Annie. Allemaal lopen zij het risico te worden ontvoerd en gedood, omdat de daders denken dat hun lichaamsdelen een fortuin waard zijn. Op 10 december, Internationale Dag van de Rechten van de Mens, vraagt Amnesty International wereldwijd aandacht voor mensen die jouw hulp nodig hebben. We doen dat met wat keer op keer zijn kracht bewijst: het schrijven van brieven heeft effect!

We roepen de president van Malawi op mensen met albinisme te beschermen. Ook moet hij zijn bevolking laten weten dat misdrijven tegen mensen zoals Annie niet tot rijkdom leiden maar tot een veroordeling


Een mogelijk fataal sms’je

 

Fomusoh Ivo Feh stond op het punt een universitaire studie te beginnen toen hij werd opgepakt door zes agenten in burger. De reden voor de arrestatie was een sms die hij van een vriend had ontvangen. Het sms’je ging over hoe moeilijk het is een baan te vinden als je niet hoog opgeleid bent. De vriend grapte dat je zelfs niet terecht kunt bij de radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram als je geen eindexamen hebt gedaan in ten minste vier vakken. Ivo Feh stuurde het berichtje door naar een vriend, die het ook weer doorstuurde naar een schoolvriend. Sms’je: ‘Boko Haram rekruteert jonge mensen van veertien jaar en ouder. Voorwaarden voor rekrutering: vier vakken op je einddiploma, inclusief godsdienst.’ Kans op twintig jaar cel Toen een docent het bericht zag, bracht deze de politie op de hoogte. Daarna werd Feh gearresteerd. Er was geen arrestatiebevel en Feh mocht zijn familie niet inlichten over zijn detentie. Voor het doorsturen van een sarcastisch sms’je wordt Ivo Feh nu beschuldigd van rebellie tegen de staat. In Kameroen kan je daarvoor twintig jaar gevangenisstraf krijgen. De vriend hangt hetzelfde vonnis boven het hoofd. De vriend die het sms’je stuurde is gevlucht.
Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV