Article Details
Gastles van Thijs Zonneveld Bericht geplaatst op: 14-11-2016

Gastles van Thijs Zonneveld

Door de heer Wigt

Soms broedt hij een uur op de eerste zin van zijn column. Omdat hij die zo belangrijk acht. En hij ziet er op toe dat zijn column altijd van een scherpe mening voorzien is. Liever twee op de tien keer er flink naast zitten, dan tien keer grijs. 

De leerlingen van 6-vwo zijn druk bezig met de voorbereidingen op een betoog dat zij dienen te schrijven in de toetsweek. In verband daarmee kwam oud-wielrenner, columnist en schrijver Thijs Zonneveld de leerlingen van mijn 6-vwo-klas vertellen over zijn werk als columnist. Ongedwongen ("Ik zie wel hoe het loopt") stelde hij zich voor en het verloop van de les liet hij verder bepalen door wat de leerlingen van hem wilden weten.

Dat leverde een gesprek over de meest uiteenlopende zaken op, bijvoorbeeld over de al dan niet haalbare objectiviteit in journalistiek. Over het dilemma van een journalist om een sporter (of politicus) te vriend te houden of juist kritisch over hem te schrijven (met het risico dat die je niet meer wil spreken). Over doping in de wielrennerij (inclusief de verleiding die hijzelf had om doping te gebruiken). Hij dacht ondertussen met de leerlingen mee: "Kies een onderwerp dat je raakt, dat levert de beste stukken op".

Zijn hart voor discussie was goed merkbaar tijdens de gastles. Dat bleek ook toen er gesproken werd over scheldpartijen die hij in zijn mailbox kreeg als hij een negatief stuk over een voetbalclub had geschreven. Leerlingen waren benieuwd of zulke reacties hem niet belemmerden. Absoluut niet. Als je een column schrijft en je raakt niemand, doe je iets niet goed. Sterker nog, hij reageert vaak op dat soort mails. Dat levert nog wel eens een interessante dialoog op, aldus Zonneveld. En soms kom je samen tot de conclusie dat je minder met elkaar van mening verschilt dan aanvankelijk gedacht. Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV