Article Details
Theater Playback speelt Like op Comenius College Bericht geplaatst op: 6-10-2016Theatergroep Playback speelt Like op Comenius College
Interactief theater confronteert jongeren met emotionele gevolgen van (online) pesten

In de afgelopen week speelde de theatergroep Playback de voorstelling Like op het Comenius College. Deze voorstelling geeft goed weer hoe het kan gaan bij vriendschappen, groepsdruk, buitengesloten worden, pesten en de invloed van social media hierin. De brugklasleerlingen werden geconfronteerd met de emotionele gevolgen van pesten. En de voorstelling kwam binnen. Een muisstille aula. Ontroerende dialogen. Herkenbare situaties. Gelach. Gepraat. Gehuil. Stilte.

Like – het verhaal

Zoë en Mila (13 jaar) zijn beste vriendinnen. Als klasgenoten zeggen dat Zoë stinkt en kinderachtig is, vindt Mila het moeilijk voor haar op te komen. Bevriend zijn met Zoë beschadigt haar eigen populariteit, denkt Mila. Langzaam komt Zoë steeds meer alleen te staan. Ze wordt gepest via Whatsapp, maar ook verbaal en fysiek. Ze verschijnt niet meer op school. In een hotelkamer vertelt Zoë haar verhaal. Het publiek denkt mee: wat kan Zoë doen?

Pesten

Uit onderzoek blijkt dat pesten op school vaak voorkomt. In 2014 gaf twintig procent van de jongeren in het Voortgezet Onderwijs aan wel eens te pesten. En alle pestprotocollen ten spijt, geen enkele school ontkomt eraan. Pesten heeft een grote impact op de ontwikkeling van kinderen. Zeker door de opkomst van social media. Hoe laat je leerlingen zien wat (digitaal) pesten teweegbrengt?

Inzicht in pestgedrag

De afgelopen twee jaar bereikte PlayBack ruim 25.000 jongeren met Like. Artistiek directeur Kim Zonneveld: ‘Wij maken met deze voorstelling een belangrijk thema voor jongeren bespreekbaar. We willen zowel pesters, gepeste jongeren en omstanders bewustmaken van groepsdruk en rolpatronen. Hiermee bieden we leerlingen en docenten inzicht in pestgedrag en waar hun eigen verantwoordelijkheid ligt’.

Waarom deze voorstelling?
Afdelingsleider Evert van den Berg: ‘Als je gepest wordt, is je schooltijd een grote straf. Like helpt mee om pesten bespreekbaar te maken. Doordat de voorstelling interactief is en jongeren zelf ‘meedoen’ komt het verhaal over pesten dichtbij. Ze voelen zich geroepen om voor een ander op te komen en krijgen inzicht in groepsprocessen. Na afloop is de voorstelling in de mentorklas nabesproken en hebben de leerlingen met elkaar afspraken gemaakt over de manier waarop zij met elkaar willen omgaan.’

Projectweek ICT

De voorstelling Like was onderdeel van een projectweek ICT waarin de brugklasleerlingen startten met het werken met notebooks. Naast het trainen van ICT-vaardigheden was er ook aandacht voor veiligheid en groepsgedrag. Kijk hier voor een impressie van de week.

Meer informatie op www.tgplayback.nl. Zie ook de trailer van Like.Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV