Article Details
Topklas Digital Design Bericht geplaatst op: 14-6-2016

Topklas Digital Design 

Door de heer Zuidema en mevrouw Kops 

Leerlingen uit 3 mavo en 3 vwo overtuigden jury en publiek op vrijdag 3 juni bij Beeld en Geluid tijdens de Pitch Day  van de Topklas Digital Design 2016 van de Hilversum Media Campus. 

De Topklas Digital Design is een leerlijn van de Hilversum Media Campus. Het doel hiervan is het verbeteren van de aansluiting opleiding/onderwijs met de arbeidsmarkt. Talentontwikkeling en innovatie zijn daarbij belangrijke middelen. 

Tijdens het project Digital Design kwamen leerlingen van verschillende middelbare scholen in Hilversum gedurende een half jaar zes keer bij elkaar bij het instituut voor Beeld en Geluid. De opdracht was een case oplossen voor een echte opdrachtgevers het uit de maatschappij buiten de school.

Tijdens de Pitch Day gave de leerlingen een korte presentatie van hun eindproduct. Hierbij waren de opdrachtgevers, ouders, bedrijven en stakeholders te gast. De beoordeling werd gedaan door een  jury bestaand uit ondernemers, de gemeente Hilversum en mensen uit het media-onderwijs. 

De leerlingen doorliepen onder professionele begeleiding alle fasen van een creatief proces gericht op design thinking; onderzoek, concepting, design, productie en presentatie. De productiefase bestond uit diverse hardskills-workshops: coderen, photoshop/fotografie, film & montage, gaming en app-prototyping. Om dit te realiseren werden verschillende experts ingevlogen. 

Cases:

Hoe gaan we Hilversum Mediastad laden en zorgen dat het in centrum Hilversum voor (potentiele) bezoekers van Hilversum ervaren wordt? 

Daan Schouten en Djiek Arendse (3 mavo) vielen in de prijzen voor het beste concept en product voor hun creatieve oplossingen. Hun concepten voor een Snapchat en een App worden verder doorontwikkeld en ze ontwierpen en maakten een 3-D print van een geluidsbank waarop mensen naar verhalen en geluidsfragmenten kunnen luisteren met als thema “Hilversum Mediastad”. Media-wethouder Wimar Jaeger reageerde wild enthousiast en deed meteen een toezegging dat er tien van zulke banken in Hilversum geplaatst zullen worden!

Bo Schrijnwerkers, Emma Bologna, Jip van der Sar, Tjalling Galema, Stan le Mahieu en  Anna Louis (3 vwo) ontwierpen en produceerden voor Hilverzorg een website waarop senioren alle activiteiten in Hilversum kunnen vinden die voor hen interessant zijn. Deze groep kreeg een erkenning voor de goede samenwerking.

Didactiek

Alle zeven C’s van 21-century-skills die leerlingen nodig hebben om succesvol te kunnen deelnemen in de maatschappij van de toekomst kwamen aan bod: 

 1. Community based leren (Community based learning)Het echte leven van alledag van de leerling is verankerd het leerproces
 2. Contextueel leren (Contextual learning)
  Leren in een bredere sociale en economische context
 3. Samenwerkend leren (Collaborative learning)
  Teams werken en leren samen, gebaseerd op groepskennis en -reflectie
 4. Competentie gericht leren (Competence based learning) competenties gericht op een zinvolle bijdrage aan de maatschappij
 5. Sociaal leren (Connected learning) netwerk van individuen en groepen die kennis met elkaar delen
 6. Creatief leren (Creative learning) Een proces van het creëren en co-creatie van nieuwe kennis als gevolg van het delen van informatie
 7. Zorg (Care) Aandacht voor zorg in het onderwijs van nu kunnen de huidige leerlingen voorbereiden op het zijn van zorgzame leiders in een veilige toekomst.

 Kortom: een project en leerlingen om trots op te zijn!

 Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV