Article Details
Coulance na klachten over Nederlands Bericht geplaatst op: 20-5-2016Bron: Telegraaf 19-05-2016
Door: Arianne Mantel 

Klagen helpt! Vwo’ers die massaal hun ongenoegen hebben geuit over het eindexamen Nederlands, kunnen bij drie vragen een soepelere normering tegemoetzien.

 

Overigens hadden de vwo’ers vandaag op examendag 5 veel minder te klagen dan de dagen ervoor. Ze legden Latijn en economie af en vonden dit ’verrassend gemakkelijk’ tot ’te doen’. 

Duits daarentegen op het vmbo was nogal lang. De woordenboeken Duits werden vandaag veelvuldig gebruikt tijdens het vmbo-examen. ,,Wat is Heishunger en Spritdieb toch, vroegen Daniël en Juliëtte van het Comenius College zich af. Juliëtte: ,,Ik ben half Duits, was na anderhalf uur al klaar. Ik begreep de teksten wel, maar moest toch veel opzoeken.”

Docent Gerhard Werger legt Heishunger uit: ,,Dat is het gevoel dat je opeens heel erge trek hebt in iets. Maar inderdaad, wel een lastig woord hoor.” Zo’n 1900 vmbo’ers dienden bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) een klacht in over dit examen. 

Samen met Juliëtte, Daniël, Daphne en Nick neemt hij het examen door. ,,Het niveau van dit vmbo-tl examen is goed. Maar het is wel veel. Als je bedenkt dat er 40 vragen zijn en dat je drie minuten per vraag hebt, is dat behoorlijk krap. Bij vijf vragen moest er veel worden opgezocht; daar heb je meer dan drie minuten voor nodig. Ik zou zeggen: voor dit examen moet eigenlijk 2,5 uur staan in plaats van 2. Of een paar vragen minder stellen.”

Nick is het daar helemaal mee eens. ,,Ik had echt meer tijd nodig. Vooral omdat ik zoveel woorden moest opzoeken. Bij een meerkeuzevraag stonden bijvoorbeeld vier woorden die ik alle vier niet kende. Dus telkens pakte ik dat woordenboek weer.”

Voor Daniël is Duits het moeilijkste vak. ,,Ik vond de tekst over het tankstation erg lastig. ,,Spritdieb betekent dus brandstofdief. Lastig hoor.”

Juliëtte: ,,De langere teksten waren gemakkelijker dan de korte teksten. Daniël: ,,Het gemakkelijkst was het zoeken van de juiste titels zoeken bij bepaalde stukken tekst. ,,Daphne: ,,Toch dacht ik dat het examen moeilijker zou zijn, ik vond het wel te doen.”

Volgens vakdocent Werger zijn de teksten 11 en 13 moeilijk qua idioom. ,,Tekst 11 gaat over de City-Weel. Met pittige woorden als Straßenverkehrsordnung. Tekst 13 over vuurwerk en de vraag wie het mag verkopen is ook niet heel duidelijk voor de leerlingen. Er staat veel officiële, zakelijke taal in met allemaal reglementen.” 

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren zijn na 5 examendagen rond de 130.000 klachten binnengekomen. Het havo-examen geschiedenis bereikte een record aan klachten. Nooit eerder klaagden zoveel havisten over een examen; meer dan 17.000 keer.Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV