Article Details
Met gezonde zenuwen de examens in Bericht geplaatst op: 11-5-2016

Leerlingen vloggen over het eindexamen diploma

Bron: Telegraaf
Door: Arianne Mantel

Voor duizenden scholieren breekt een spannende tijd aan. Morgen beginnen de centraal schriftelijke eindexamens. Een zenuwslopende periode voor de 210.000 kandidaten en hun familie en vrienden.

Voor nerveuze eindexamenkandidaten hebben we video’s gemaakt met gouden algemene én vakinhoudelijke tips en adviezen tegen stress. Die zijn te vinden op telegraaf.nl en het YouTube-kanaal van De Telegraaf. Daarnaast zijn negen leerlingen door deze krant uitgekozen om een videodagboek te maken over een eindexamenvak. Zij gaan ook met elkaar de competitie aan. Want wie de meeste likes en views krijgt, wint een mooie prijs. Graag stellen wij de vloggers aan u voor!

De examens starten morgen met maatschappijwetenschappen en natuurkunde voor de havo en Nederlands op het vwo. Vorig jaar was er veel kritiek op het feit dat spelling niet meetelde voor het examen Nederlands. Janneke Stuulen, docente Nederlands op het Amstelveen College: ,,Dat vond ik, en met mij velen, belachelijk. Dit jaar is dat teruggedraaid. We letten bij de open vragen op spelling en zinsbouw. Dat kan maximaal vier scorepunten kosten per vraag.” Voor leerlingen met dyslexie die schrijven met de computer is gebruik van de spellingcontrole overigens wel toegestaan.

Ook was vorig jaar sprake van een vernieuwd eindexamen Nederlands. Stuulen: ,,Het is best zwaar. Zelfs de betere leerlingen halen nu lagere cijfers. Bij de teksten moet worden gewerkt met een argumentatieschema. Een leerling moet een gedeelte van een tekst kunnen samenvatten in de vorm van een betoog. Daar horen dan weer standpunten en argumenten bij.” De gouden tip van Stuulen: ,,Bij meerkeuzevragen zeg ik altijd: Bedenk eerst zelf wat je antwoord is en ga dan op je eerste gevoel af.”

Nieuw dit jaar is dat de veelbesproken rekentoets gaat meetellen voor het eindexamen bij de vwo’ers. Ze moeten daarvoor minimaal een 5 halen.

Spaans populair

Spaans is een eindexamenvak dat al jaren aan een opmars bezig is, vooral op het vwo en vmbo. Dit jaar leggen maar liefst 3381 leerlingen examen af in dit vak; in 2003 waren het er nog maar 774. In andere vreemde talen, zoals Turks, Russisch of Arabisch, wordt nauwelijks examen gedaan. De aantallen schommelen op alle schoolniveaus al jaren tussen de tien en twintig kandidaten. Voor Grieks en Latijn wordt op het vwo toch nog relatief vaak gekozen; 7280 van de ruim 38.000 vwo-examenleerlingen maken Latijn dit jaar en 2821 leerlingen Grieks.

De examens duren tot en met 27 mei. De eerste uitslagen worden bekendgemaakt op 16 juni. Dan wordt ook bekendgemaakt welke examenvlogger de prijs wint. Hun filmpjes zijn te zien op telegraaf.nl en het YouTube-kanaal van De Telegraaf. De krant wenst iedereen veel succes!Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV