Article Details
Havo 5 bezoekt asielzoekershuis Bericht geplaatst op: 19-4-2016

Havo 5 bezoekt asielzoekershuis

 

Door de heer Nijman

 

Afgelopen dinsdag 12 april hebben alle geschiedenis-leerlingen van 5 havo in het kader van de examentraining het huis van een asielzoeker bezocht.

 

Deze fameuze persoon heeft dit asiel al enige tijd geleden aangevraagd, namelijk in 1918. Het keizerrijk Duitsland kwam ten val en keizer Wilhelm II moest zijn land uit. Al was het maar om te voorkomen dat hij werd gedood door revolutionairen, zoals zijn neef Nicolaas II, de tsaar van Rusland, overkomen was. Hij zal zichzelf ook liever niet voor de rechtbank van de Geallieerden staan als aanstichter van de Eerste Wereldoorlog. Dan maar je land uit!

 

Omdat hij (verre) familie was van onze koningin Wilhelmina werd hij als asielzoeker geaccepteerd en kocht hij (voor 500.000 gulden) een optrekje in Doorn, liet 57 treinwagons vol met privéspullen uit Berlijn naar Doorn overkomen en bleef hier tot aan zijn dood in 1941 wonen. In de tuin ligt hij in een mausoleum – in de buurt van zijn vijf honden – begraven.

De Eerste Wereldoorlog is een van de onderwerpen van het centraal examen geschiedenis.

 

En zoals Merel zojuist mij vertelde: “Nou meneer, het viel me helemaal niet tegen…! Eigenlijk was het best wel interessant. Nu onthoud ik het allemaal een stuk makkelijker.” Wat wil je nog meer als docent?

 

Met dank aan mevrouw Nagel voor de organisatie!

lees meer>>Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV