Article Details
Muziek en profielwerkstukken Bericht geplaatst op: 22-3-2016

Muziek en profielwerkstukken 

Door mevrouw Verstraeten 

Wat een parels van avonden deze week weer in de school: de voorspeelavond 6 vwo op maandag, het nominatiediner op woensdag, de gymnasiumavond op donderdag en vanavond de spanning in the Voice. Graag neem ik je even mee in twee van deze avonden.

De voorspeelavond: een openbaar examen is en hoe vaak maak je dat mee? Nou, ik maar heel zelden. Onze leerlingen arrangeerden en/of componeerden een eigen stuk, dat als onderdeel van het schoolexamen muziek wordt beoordeeld door een heel speciale commissie van experts: de sectie muziek.

Bijzonder ook vind ik de combinatie van een kunst- en podiumvak op de middelbare school. Levend in een maatschappij waar cognitie en prestaties zo belangrijk geworden zijn, ben ik heel kort even in de wetenschap van muziek gedoken: in de wetenschap van het belang van muziek. En die is groot, kan ik je vertellen.

Diverse onderzoeken hebben bewezen dat musiceren een zeer positieve invloed heeft op de gemoedstoestand en op de intelligentie. De betekenis van muziek is fundamenteel veel groter dan woorden, beelden of geuren.

Uit EEG-onderzoeken is gebleken, dat bij musicerende mensen de linker hersenhelft (spraak en intellect) en de rechter hersenhelft (gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden zijn dan bij niet-musicerende mensen. Bij kinderen en jongvolwassenen is bovendien keer op keer bewezen, dat musiceren het intelligentiequotiënt verhoogt. Met name het abstractievermogen en het analytisch denken worden sterk verbeterd. Door gezamenlijk musiceren worden ook het groepsgevoel en de discipline versterkt, evenals de sociale en emotionele vaardigheden. Uiteindelijk hebben deze aspecten belangrijke gevolgen voor toekomstige leerprestaties en maatschappelijke en sociale vaardigheden van kinderen. Dat samen musiceren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de toekomstige maatschappij levert, staat hiermee buiten kijf. Dat wij als Comenius trots mogen zijn op muziek als examenvak ook. Wat hebben wij genoten!

En genoten hebben we ook van de profielwerkstukavond. De kwaliteit neemt toe. Ik zou zomaar denken dat sommige profielwerkstukken beter zijn dan de doctoraalscripties uit onze tijd. Echt, wat een talent, wat een interesses! En zo uiteenlopend. Van ondernemen tot vluchtelingen, van productdesign tot het maken van een duurzame bed en breakfast. Van de Battle of Britain tot de invloed van reclame van reclame en een vergelijking van het toerisme in Cambridge en Amsterdam. Van spiegelneuronen en autisme tot het MRSA virus en Tijm, van Ritalingebruik tot propagandaoorlog. Zo bijzonder om te zien hoe leerlingen zich in een jaar opwerken tot heuse specialisten, tot wetenschappers en projectmanagers. Ze kunnen het eerste jaar van hun studie bijna overslaan. Spannend was het ook: de stilte bij het voorlezen van alle juryrapporten, het tromgeroffel bij de uiteindelijke ontknoping en de ontlading bij het bekend maken van de winnaars. Dit is waar we het voor doen: onze leerlingen in the spotlights wanneer zij hun talenten aan ons laten zien. En wat voor talenten!

Op de mavo wonnen Leroy, Niels en Boyd met de “Battle of Britain”. Op de havo wonnen Willemijn, Marissa, Tessa, Marit en Eva met hun duurzame Bed & Breakfast in het N-profiel. Jessica en Myrthe wonnen met hun “Peuterpiramide” in het M-profiel.

Op het vwo wonnen Siebeline en Christine met “Activiteit Spiegelneuronen bij Autisme Spectrum Stoornis” in het N-profiel en Malouke en Sophie met “Wat is de invloed van prestatiedruk op het gebruik van Ritalin onder middelbare scholieren?” in het M-profiel

Gefeliciteerd allemaal!!! 
lees meer >>>Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV