Article Details
La Voix du Comenius Bericht geplaatst op: 23-11-2015

La Voix du Comenius

 

Door mevrouw  van Houten

 

Donderdag 12 november j.l. stond het Frans centraal op honderden scholen. Ook HBO-opleidingen, universiteiten, Alliances françaises en zelfs een paar basisscholen deden mee. Ook in de media en op internet was veel aandacht voor het thema. Het was een groot feest dat ons vak op een feestelijke manier op de kaart heeft gezet. Helaas beheerst Frankrijk sinds vrijdag om een andere, tragische reden het nieuws, maar dat neemt niet weg dat we de positieve opbrengsten van de tweede Dag van de Franse taal graag met u willen delen.

 

Ook op het Comenius College hebben wij, net als vorig jaar, weer met veel plezier aan meegedaan. Dit jaar hebben we voor de brugklassen "La Voix du Comenius" georganiseerd, een afgeleide van "The Voice of Holland".

Alle brugklassen hadden onder begeleiding van hun eigen docent Frans een Frans chanson uitgekozen. Tijdens de lessen waren de songteksten besproken en is er hard geoefend op de juiste uitspraak en met de sectie muziek is gewerkt aan een goede muzikale uitvoering, waarbij we vooral erg veel plezier hebben gehad van de live-band bij “Vivre” dat de sectie Frans samen met de hv-klassen zong.

Op de “Journée“ zelf hebben de brugklassen op het grote podium in de aula van de school hun chanson ten gehore gebracht. De Franse vakjury heeft klas 1mh1 tot winnaar uitgeroepen met het chanson 'Le lion est mort ce soir’. De leerlingen kenden het lied helemaal uit hun hoofd en hadden er ook nog een geweldig dansje bij ingestudeerd! Hun naam komt op de wisselbeker en als prijs mag deze klas samen naar een leuke Franse film in het Filmtheater van Hilversum.

Het was een hele leuke middag waarvan zowel leerlingen als docenten vreselijk veel plezier hebben gehad. Wat een schril contrast met de vreselijke gebeurtenissen die een dag later plaats vonden in Parijs!

Het belang van het spreken en begrijpen van elkaars taal in Europa is groot en wordt steeds belangrijker. Dit was hèt moment om leerlingen op een actieve en orginele manier bezig te zien met het leren van dèze prachtige taal.

Vive la France!

 

Hieronder vindt u de link naar het filmpje van de middag. Dit filmpje is ook geplaatst op de Facebookpagina van de Dag van de Franse Taal. Het filmpje dat op deze facebookpagina de meeste likes krijgt, dingt bovendien mee naar een mooie prijs!

https://youtu.be/M6HTvL6CVzATerug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV