Article Details
Bruggers in de bieb Bericht geplaatst op: 23-9-2015

Door mevrouw Hoving

 

Deze week brengen alle brugklassen een bezoek aan de Openbare Bibliotheek aan de ’s Gravelandseweg in Hilversum, onder begeleiding van hun docent Nederlands of hun mentor. Ze volgen een workshop over Dichtkunst of Mythen en sagen. Het enthousiasme is groot en niet alleen voor de workshop. Voor veel leerlingen was onbekend dat je in een bibliotheek niet alleen boeken kunt lenen, maar ook samen huiswerk kunt maken in de studieruimte, dat je daar de beschikking hebt over computers, alle landelijke dagbladen en veel tijdschriften, en je – niet onbelangrijk – met je bibliotheekpas een half uur gratis kunt gamen! Alle brugklasleerlingen die nog geen lid waren van een bibliotheek, ontvangen tijdens het bezoek hun eigen lidmaatschapspasje.

 

In de bioscoopzaal start de workshop met een introductiefilm, maar daarna moeten de leerlingen zelf aan de slag. Schrijf een rondeel bij een schilderij, is een opdracht in de workshop Dichtkunst. De docenten Nederlands ontvangen het werk van hun leerlingen en zullen daar een vervolg aan geven in hun lessen. Na de workshop van ongeveer een uur hebben de leerlingen nog zo’n half uur de tijd om een boek uit te kiezen voor hun eerste boektoets op de middelbare school!


Wat zie ik? Wat voel ik? Wat ruik ik? 

Je eigen gedicht voordragen is zelfs voor deze echte dichter spannend!


En dat het enthousiasme niet alleen bij de leerlingen groot is, blijkt uit het mailtje dat ik vandaag al kreeg van de coördinator van de bibliotheek:

‘Voor ons gaan de bezoeken zeer naar tevredenheid. Evenals vorig jaar staan mijn medewerkers versteld van het enthousiasme en beleefdheid van de leerlingen! 

Het valt ons juist op dat, in vergelijking met andere scholen, veel van de leerlingen lid zijn van de bibliotheek. Gymnasiasten het meest. Wel zijn er nieuwe pasjes gemaakt voor leerlingen die wel lid waren, maar al heel lang niet meer geleend hebben. We gaan er dan vanuit dat de pasjes thuis niet mee te vinden zijn.

Maar alle aandacht voor het gemak van het lidmaatschap en niet te vergeten de fijne plek om te kunnen leren (er zitten dagelijks tientallen leerlingen op de studieverdieping), is natuurlijk prettig.’

 

Fijn voor ons, zo’n compliment over onze leerlingen en fijn dat die bezoekjes in zo’n goede sfeer kunnen! Kortom, deze kennismaking met literatuur, kunst en geschiedenis is voor ons allemaal genieten!
Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV