Article Details
Schrijfmarathon Amnesty heeft succes Bericht geplaatst op: 2-6-2015

In december hebben tientallen leerlingen brieven en kaarten geschreven op de Dag van de mensenrechten.
 

Een goed nieuwsbericht: Moses Akatugba uit Nigeria wordt vrijgelaten. We hebben voor hem op 10 december geschreven. Hij was pas 16 toen hij in 2005 werd gearresteerd en vervolgens tot de doodstraf was veroordeeld, omdat hij 3 mobieltjes zou hebben gestolen, maar waarvan hij helemaal niets wist. Hij was aan het wachten op de uitslag van zijn examen. Hopelijk kan hij voorzichtig zijn leven weer oppakken.

Is ook stimulerend nieuws voor de scholen om te horen dat schrijven werkelijk verschil kan maken.

Erkin Musaev, een Oezbeekse gevangene, wil iedereen bedanken die hem een brief heeft geschreven. ‘Elke brief betekent een heleboel voor hem. De brieven geven hem kracht, optimisme en hoop,’ vertelt zijn familie. Musaev werd ten onrechte tot twintig jaar cel veroordeeld op verdenking van spionage.

Erkin Musaev uit Oezbekistan werkte voor de Verenigde Naties toen hij in januari 2006 werd gearresteerd. Agenten van de veiligheidsdienst hadden een diskette met vertrouwelijke informatie in zijn bagage aangetroffen en beschuldigden hem van spionage. Volgens Musaev was de diskette door de agenten in zijn tas gestopt.

Hij bekende uiteindelijk, volgens zijn familie na langdurige marteling, en werd veroordeeld vanwege spionage voor een NAVO-lidstaat en misbruik van VN-fondsen. De door marteling afgedwongen bekentenis werd door de rechtbank als bewijs geaccepteerd. Tijdens Amnesty's schrijfmarathon op 10 december 2014 is wereldwijd massaal geschreven voor Musaevs vrijlating. Hieraan is nog geen gehoor gegeven door de Oezbeekse autoriteiten. Amnesty roept hen op Musaev vrij te laten.

 

 

 Terug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV