Article Details
STUDIUM GENERALE 2015 Bijzonder Excellent! Bericht geplaatst op: 1-4-2015

                          

Net zoals voorgaande jaren heeft ook dit jaar het Decanaat weer een Studium Generale voor de bovenbouwleerlingen van het VWO georganiseerd. Dit alles in het kader van Oriëntatie op Loopbaan en Beroep, waarbij academici van allerlei pluimage hun ervaringen over studiekeuze en hun vervolg-loopbaan delen met de leerlingen in de vorm van workshops.

Het begon de aula met Comenius College Tour waarbij  het allemaal draaide om Wiebe Draijer, voorzitter Rabobank Nederland èn een zeer betrokken ouder van het Comenius.  Rik Rensen, òòk een ouder van Comenius-leerlingen, maar hier vooral als ervaren journalist,  wist op een heel professionele manier de vragen zo te stellen dat de leerlingen( en wij als volwassenen)  geboeid bleven luisteren.

                  

Wiebe Draijer, op zijn beurt, had zijn agenda echt even vrijgemaakt voor het Comenius. Hij nam ruimschoots de tijd breed in te gaan op al die vragen die hem in eerste instantie door Rik Rensen en later door ook door de leerlingen werden gesteld. Ondanks de voorbereidingen in de mentorlessen van 5V was het in het begin moeilijk voor leerlingen om hun vragen ook daadwerkelijk te stellen. Maar door de open manier waarop hij de zaal tegemoet trad en de professionele speldenprikken van Rik Rensen, lukte het uiteindelijk om de leerlingen ruimschoots actief hun vragen te laten stellen. En dat alles in het kader van Studiekeuze en Loopbaan Oriëntatie.

                  

Belangrijkste tip? Denk nooit meer dan twee jaar vooruit. Als iets nù goed voelt, nù doen. Dan zie je daarna wel weer verder.  En keuzes maken? Snel beslissen als het goed voelt. En dus ook nee zeggen als het niet goed voelt. Studiekeuze? Ja, kies iets waar je later werk in kunt vinden, maar als je een echte passie hebt, ga dàn voor die passie. Hard werken? Ja.  Is dit dan dè route naar een succesvol carrière? Nee.  Je eigen keuzes hierin spelen een grote rol , maar de factor geluk is er ook. En je moet in staat zijn om dat geluk dan ook te pakken.

Na deze werkelijk zéér bijzondere bijeenkomst in de aula, waarbij dus niet alleen wij, maar ook de leerlingen zichtbaar geboeid waren, was het niet makkelijk voor de workshop-gevers om dat te evenaren. Een van de sprekers begon zijn workshop zo dus ook: “en wat kan ik jullie nu nog vertellen? “ Gelukkig bleek dat geen probleem. De workshops waren een succes, de meeste sprekers vonden het heel erg leuk om te doen. Wilden graag volgend jaar weer meewerken en hopen van harte dat wat ze de leerlingen hebben getracht mee te geven ook inderdaad bij ze blijft hangen.

Dat laatste hopen wij ook dagelijks (….) maar inmiddels wéét ik dat er door een aantal workshopgevers die middag dingen gezegd zijn die kinderen verder hebben geholpen bij hun studiekeuze. Voor sommigen was het daarna zelfs helemaal duidelijk: ze hebben die middag eindelijk de studie gevonden die ze willen gaan volgen.

                   

De Studium Generale begint nu uit te groeien tot een jaarlijks hoogtepunt voor het VWO. Rik Rensen heeft zijn diensten aangeboden voor nieuwe Comenius College Tours de komende jaren, ook als zijn kinderen van school zijn. En een groot aantal workshopgevers is zo enthousiast over deze middag, dat ze het volgend jaar weer graag komen doen. Wij zeggen, grààg!

Jacqueline van Houten

Decaan VWO BovenbouwTerug

CVO 't Gooi | Postbus 153 | 1200 AD Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | cb@cvogooi.nl ontwerp en realistaie SchoolMaster BV