Werken met radioactieve bronnen op het CC

Door de heer Lensink

Ik hoor je denken: hé radioactieve bronnen op het Comenius, kan dat en is dat niet gevaarlijk? Ja zeker, bij natuurkunde kan het, en nog op een veilige manier ook, dus geen paniek. Het is erg duur om radioactieve veilig op te slaan en de apparatuur om er goed aan te kunnen meten is tevens ook goed aan de prijs. 
lees meer >>De ontdekking van het ontstaan van de natuurkunde in 3 mavo
Door de heer Lensink

Op dinsdag 25 oktober en vrijdag 28 oktober jongleden gingen de leerlingen van 3 mavo met de bus richting Haarlem. Daar gingen zij op bezoek bij het voormalige huis van Pieter Teyler. Dhr Teyler schonk na zijn overlijden in 1778 zijn verzamelde historische collectie, zijn vermogen en zijn woonhuis aan de stichting. Deze stichting ontwierp en bouwde een zaal achter de fundatie van het woonhuis voor de expositie van deze historische voorwerpen. In 1784 de ovale zaal geopend. Dit is later uitgebreid tot wat het museum nu is en waar vele grote wetenschappers en wereldleiders door de zalen hebben gelopen om de verschillende uitvindingen van die tijd te bekijken. De leerlingen traden in de voorsporen van wetenschappers als Einstein en Newton, kunstenaars als Rembrandt en Wolkers en Wereldleiders als Napoleon en vele anderen. Die daar de eerste batterij en de grootste elektriseer machine kwamen bewonderen om zo de werking van de elektriciteit te begrijpen.
lees meer >>Een ijzig koude show

Door de heer Lensink

Op maandag 24 oktober en dinsdag 1 november was het ijzig koud op de afdeling natuurkunde. Met vloeibaar stikstof van -196 graden Celsius werd er voor de 3 havo en 3-vwo leerlingen een uur durende show gegeven door studenten van de Universiteit uit Leiden onder de naam Stichting Rino. Aan de hand van proefjes werd de leerlingen van alles geleerd over de eigenschappen van vloeibaar stikstof. Maar ook over de veiligheidseisen voor het omgaan en vervoeren van zo’n koude stof.
Lees meer >>

Comenius College | Bisonlaan 1 1217 GH Hilversum | tel: 035 - 621 57 51 | fax: 035 - 624 85 61 | info@comeniusnet.nl ontwerp en realisatie SchoolMaster BV